latinica  ћирилица
27/02/2017 |  19:10 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Процес за убиство српских заробљеника у сарајевском Великом парку (ВИДЕО)

У Суду БиХ почело је суђење ратном команданту специјалне јединице МУП-а тзв. Републике БиХ Драгану Викићу, ратном министру унутрашњих послова Јусуфу Пушини и њиховим потчињенима Нермину Узуновићу и Младену Човчићу.
Драган Викић и Јусуф Пушина - Фото: klix.ba
Драган Викић и Јусуф ПушинаФото: klix.ba

Оптужени су за стријељање осам заробљених војника ЈНА у сарајевском Великом парку, у априлу 1992. године. Изјаснили су се да нису криви.

Пуне двије и по деценије од стријељања заробљеника у Великом парку, први оптуженици стигли су у судницу. По сценарију већ виђеном у случају Насера Орића и у пратњи неколико десетина ратних сабораца, поратних тјелохранитеља и чланова Антидејтон групе. Ликвидација заробљеника извршена је и буквално под прозорима зграде из које је Драган Викић командовао специјалцима. Према годинама старим, расположивим доказима и свједочењима, прије стријељања Викић их је и саслушавао. А након стријељања, о злочину је обавијестио свог тада надређеног - Јусуфа Пушину. Мало касније од Пушине је Викић добио наредбу да се лешеви уклоне. 

Није крив, бар тако каже, ни Младен Човчић – или Сенаид Чавчић, како се у вријеме злочина звао! Име је промијенио 1994. године како би заметнуо своје трагове у рушењу Старог моста у Мостару. У судници није био крив ни трећеоптужени Нермин Узуновић. Ван суднице револтиран подршком само одабранима понешто је и признао!

Управо су Узуновић и Младен Човчић или Сенаид Чавчић оптужени да су по наредби претпостављених, лешеве стријељаних заробљеника сакрили. Посмртни остаци два заробљеника из поквареног транспортера, пронађени су. За шесторицом још се трага! И док Узуновић злочине признаје, одбрана оптужених одушевљена - каже брани хероје! Викићев адвокат Фахрија Каркин, који о "херојству" наводних бранилаца Сарајева, и сам много зна, најављује дуг поступак. 

Има ли у тој "хрпи папира" мјеста за терористичку јединицу "Шеве" и њеног вођу Неџада Херенду који су и директни егзекутори у Великом парку? Да ли су међу папирима и депеше Енвера Мујезиновића у којима пише како су заробљени војници живи и здрави пуштени кућама – а они већ били ликвидирани? Или депеше са сличним садржајем и са потписом Хасана Ефендића? Много је егзекутора из Великог парка или оних, попут Викића и Пушине који су пропустили злочин да спријече или казне, а сада слободно шетају Сарајевом. Или су још слободније из њега давно одшетали! Због свега из Српске јединствена порука – закашњела оптужница мора бити проширена!

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, истиче да ова оптужница треба да буде проширена против свих лица која су учествовала, јер, како каже, она се фокусира на командну одговорност и прикривање злочина.

Тужилаштво је најавило саслушање 80 свједока. Одбрана карте још не открива! Буде ли по сценарију "Орић" саслушаваће унедоглед саборце оптужених који ће се у судници "заклињати" у њихову невиност. Можда и дио судских полицајаца који су Викића данас срдачно поздрављали.