latinica  ћирилица
27/02/2017 |  20:51 ⇒ 28/02/2017 | 13:33 | Аутор: РТРС

Додик: Тренутак је да се рашчисте сва отворена питања у БиХ (ВИДЕО)

"Ово је најбољи тренутак када се морају рашчистити сва отворена питања у БиХ", изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик гостујући у емисији "Аспект" Радио-телевизије Републике Српске.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Истовремено у Републици Српској постоје и они који сматрају да се треба наставити као да ништа није било - а десила се, каже Додик, огромна злоупотреба од стране бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића који је премјестио мјесто одлучивања у БиХ из Предсједништва у Вијећницу у Сарајеву.

Додик је рекао да је јасно да Бошњаци желе узурпацију институција, те да је очигледно да су нервозни у ишчекивању да унитаризују БиХ, а пошто се то није догодило они су сада институције БиХ довели у блокаду.

- Ова група и ја као предсједник Републике и предсједник политичке партије, а и већина људи у Српској желимо да кажемо да је БиХ прекршила Дејтон и потцијенила Србију и да треба да се извини Србији. Нећемо се даље кретати док се не извините Србији, док не ставимо на дневни ред механизам координације и акт који доводи у позицију да се из Уставног суда одстране стране судије и да се озаберу нови из Бих - рекао је Додик.

Додик сматра да представници СзП много гријеше кад покушавају да лоцирају проблем само код Бакира Изетбеговића а не и СДА. Предсједник Српске истиче да је саопштење СДА у којем наводе да СзП не може сарађивати са СДА а да не сарађује са њеним предсједником директан шамар СДС-у.

- Чланови СДС-а су насјели на причу оних које је Бакир Изетбеговић окупио прије пар седмица када је рекао- ја идем оштро а ви покушајте бити добри са Србима. На то је насјео СДС. А онда му врати СДА и каже- ако ви хоћете да сарђујете с нама, онда морате да сарађујете с нашим предсједником- додао је Додик.

Коментаришући детаље из писма Међународног суда правде а које је објавио Бакир Изетбеговић, предсједник Додик је рекао да је веома примјетно да је све урађено брзо што говори о томе да постоји политички утицај на сам Суд. Због тога се, сматра Додик, читавој тој процедури не може вјеровати.

- Моје повјерење према међународним институцијама је веома мало, готово никакво. Раније са наивно вјеровао да постоји међународна правда,али сам се, међутим, увјерио да постоји међународна неправда. Јер ако је неко могао довести појединце у БиХ и да крши Дејтон а да га штити Вијеће за имплементацију мира-онда овдје ништа није сигурно- истакао је предсједник Српске.

Међународни суд правде је требало да види да нема захтјева од предсједавајућег Предсједништва БиХ и да тај захтјев одбаци.

Предсједник Додик пита шта је Српска добила од БиХ. Тврди да је изгубила све у БиХ и да нема разлог да је слави или брани. Он каже да Српска треба да искористи минималан разлог и услов да се БиХ какву су бошњаци замислили доведе у питање и да се овај простор организује на други начин.

- Увјерен сам да ће једног дана све што се тиче заједничког нивоа увенути и утихнути, спласнуће и ентузијазам странаца да се баве управљањем у БиХ, а функционисаће само оно што може-а увијек може Република Српска- навео је Додик.

Предсједник Српске сматра да БиХ није добро мјесто ни за Бошњаке ни Србе ни Хрвате. Каже да би свима било боље када не би имали наметнуту БиХ.

- БиХ је рјешење које не функционише, а да је то сада најбоље видљиво - закључио је предсједник Додик.

Говорећи о српском јединству, Додик каже да је почело да га нервира фингирање тог јединства.

- То фингирање значи да поставите циљ као јединство, а онда унутар српског политичког тијела морате да правите разне уступке. Ја нисам од тих људи. У силним дефиницијама моћи и власти постоји и једна која говори да се моћ некога осликава у томе да нешто стави на дневни ред. Уколико Српска може да стави нешто на дневни ред, онда је моћна - рекао је Додик.

Он истиче да је веома важно да Република Српска без имало оклијевања постави ствари онако како мисли да треба.

- Српски национални циљ овог вијека мора да буде да Срби морају неприкосновено да имају своје заједништво и државу - рекао је Додик.

Он је навео да интерес Републике Српске није интерес политичких група, појединаца, фотеља, ни привилегија, већ оно што је договорено у Народној скупштини Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Срби не треба више да ћуте о страдању свог народа, да се оно не би понавило.

Додик је рекао да је прошли вијек био вијек српског страдања Срба и истакао да је сада вријеме да Срби у Српској, Србији, али и у српским заједницама у другим државама, поставе и осмисле српски национали циљ овог вијека.

- Српски национални циљ овог вијека мора да буде да Срби морају имати своје заједништво и своју државу - рекао је Додик.

Наводећи да се од тог циља многима "коса диже на глави", Додик је нагласио да је, ако тај циљ данас не дефинише нова генерација политичара, велико питање шта се може очекивати за неко извјесно вријеме.

Подсјећајући да је прије неколико дана присуствовао обиљежавању 100 година од Топличког устанка у Србији, Додик је истакао да мало ко зна да је на том мјесту погинуло 50.000 Срба.

- Знао сам за устанак у том дијелу Србије, али нисам знао да су Бугари и Аустроугари тог времена признали да је убијено 20.000 људи у периоду од три, четири мјесеца, колико је устанак трајао. Неки други подаци опет говоре да је ту било убијено 50.000 Срба - рекао је Додик.

Он је додао да у Републици Српској и БиХ постоје бројна мјеста гдје су масовно страдали Срби.

- У мјесту Шушњар код Санског Моста за два дана је страдало 5.000 или 6.000 људи. Да не причам о Јасеновцу или Пребиловцима, поменућу Бихаћ, гдје је за два дана убијено 14.000 људи - рекао је Додик.

Он је навео да је у мјесту Брод за дан и по убијено и бачено у Дрину 6.500 Срба који су са платоа Романије пред усташама бјежали према Србији.

- Да ли ми треба да ћутимо о томе? И како и коме да опростимо нешто што се стално понавља? - упитао је Додик.

Предсједник Српске је најавио да у сриједу, 1. марта, путује на важан састанак у Москву због чега неће бити у прилици да се састане са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини која долази у посјету БиХ.

Истакао је да је овај састанак договорен још прије мјесец дана и да не може бити отказан. Изразио је жаљење што неће бити у прилици да разговара се Могеринијевом и навео да ће интересе СНСД-а на том састанку представљати потпредсједница странке Жељка Цвијановић.                                                          

Погледајте цијелу емисију "Аспект"