latinica  ћирилица
28/02/2017 |  17:00 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Четврт вијека од убиства српског свата -свједок догађаја говори за РТРС (ВИДЕО)

Сутра се навршава 25 година од убиства српског свата Николе Гардовића на Башчаршији. Убио га је предратни сарајевски криминалац и потоњи командант тзв. АБиХ Рамиз Делалић Ћело. Потврдио је то и лидер СББ-а Фахрудин Радончић током свједочења у приштинској судници рекавши да је то убиство био окидач за рат у БиХ.
Свједок убиства Николе Гардовића - Фото: РТРС
Свједок убиства Николе ГардовићаФото: РТРС

Пуцањ на српске сватове у срцу Сарајева, паљење српске заставе и презир комшија муслимана срушио је илузије о заједничком животу, казује један од српских сватова Алекса Јованчић. Након 25 година отворио је душу и у сјећање призвао догађаје који се без дилеме означили почетак рата у БиХ.

"Видио сам већ тада да Србима живота у Сарајеву нема, да то води ко зна гдје, што се показало истинито. То је био почетак рата ...", каже Јованчић.

Сватови су се окупили 1. марта 1992. у сарајевском насељу Алипашино Поље. Већ тада настају проблеми - комшијама муслиманима смета српска тробојка на балкону. И током вјенчања у цркви на Пофалићима сватови су трпјели провокације  и када су им прекидали сватовску колону на путу ка Старој цркви на Башчаршији.

Јованчић се добро сјећа првог пуцња и гужве када је група сарајевских криминалаца покушала да од барјактара отме српску заставу. Јасно је видио човјека који пуца у ненаоружаног Николу Гардовића, а касније ће сазнати да је то био Рамиз Делалић Ћело.



"Видио сам Гардовића, покојног, како плоском тјера неког човјека, нисам знао о чему се ради. Пришао сам и видио да је човјек објема рукама држао пиштољ уперен према Николи. Препао сам се и једног момента само сам чуо два пуцња. Никола је пао", сјећа се Јованчић.

Иако је тадашње Предсједништво РБиХ дан касније осудило убиство српског свата, остаје горак укус да је све негдје било добро осмишљено само да би се запалио босански лонац. Убица Рамиз Делалић, који никада није осуђен, често је говорио да је убијао по налогу Алије Изетбеговића, због чега је и њега стигао метак.

Фахрудин Радончић, предсједник СББ БиХ новембра 2016. је изјавио да је Делалић два дана прије смрти дао ексклузивни интервју у којем је рекао и хтио додатно да објасни које je злочине починила тајна муслиманска служба.

"Оптужио је Бакира Изетбеговића да је за све то знао. У јавности је постојала верзија да је Делалић тражио милион марака од Странке демократске акције зато што је по њеном налогу убио српског свата", свједочио је Радончић.

Као со на рану Србима, након убиства српског свата објављено је да је успио муслиманско-хрватски референдум који се данас у ФБиХ слави као тзв. Дан независности. Послије убиства, породица Гардовић, као и многи Срби, иселили су се из Сарајева док је убица српског свата Рамиз Делалић Ћело у рату постао омиљени Алијин командант.