latinica  ћирилица
01/03/2017 |  07:57 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Бањалука: Премијерно приказан филм "На млијечном путу" (ФОТО)

Филм "На млијечном путу", сценаристе и редитеља Емира Кустурице, премијерно је синоћ приказан у мултиплексу "Палас" у Бањалуци.
Промоција филма "На млијечном путу" - Фото: РТРС
Промоција филма "На млијечном путу"Фото: РТРС

Бањалучкој премијери присуствовао је Кустурица, дио екипе која је три љета даноноћно и предано радила на овом остварењу, многобројни грађани, званице из културног, јавног и друштвеног живота.

Кустурица је истакао да је филм рађен три године у тешким околностима.

"Идеја је била да пејзаж говори више о унутрашњем садржају ликова у филму. То је стари патент који је сада прорадио", рекао је новинарима Кустурица, након премијере филма.

Он је нагласио да је филм везан за примарну емоцију и да је прихватљив за све људе.

"Сваки човјек комуницира метафорама јер је емоција крајње компликована ствар. У филму су приказане три истините приче - о жени која је бјежала од официра међународних снага у БиХ који је у њу био заљубљен, затим о Србину из Коњица, који је тјерао овце у минско поље да би га прешао и трећа о човјеку из Авганистана, који је преживо хранећи змију", навео је Кустурица.

Он је захвалио публици која га је на крају филма поздравила дуготрајним аплаузом.

У мултиплексу "Палас" Срни је раније речено да је интересовање за филм "На млијечном путу" огромно и да су све карте распродате. На редовном репертоару овог биоскопа, филм ће бити од четвртка, 2. марта.

Филм прати причу о животу једног човјека у три различита животна периода - у времену које је провео као срећни мљекаџија током рата, опасним авантурама и романси са вољеном женом и потоњем монашком животу, када се осврће на бурну прошлост - како своју, тако и своје земље.

У причи о љубавном троуглу и ратном разарању деведесетих година 20. вијека на овим просторима, главне улоге тумаче Емир Кустурица, Моника Белучи, Слобода Мићаловић, те Предраг Мики Манојловић.

Након Бањалуке, "На млијечном путу" премијерно ће бити представљен и публици у Требињу и Билећи данас, Вишеграду у четвртак, 2. марта, те у Фочи у петак, 3. марта.