latinica  ћирилица
01/03/2017 |  08:33 ⇒ 09:16 | Аутор: РТРС

Први говор Доналда Трампа пред Конгресом, најављује боља времена

Амерички председник Доналд Трамп одржао је свој први говор пред члановима оба дома Конгреса, најављујући боља времена за америчку привреду и грађане. Прве анкете показују да је говор наишао на врло позитивне реакције јавности.
Доналд Трамп - Фото: Screenshot/YouTube
Доналд ТрампФото: Screenshot/YouTube

У обраћању које је трајало нешто више од сат времена, предсједник Трамп поновио је своје предизборно обећање у вези са реформом пореског система.

"Тренутно, америчке компаније плаћају један од највиших пореза на свијету. Мој економски тим развија историјску пореску реформу која ће смањити стопу пореза нашим компанијама, тако да могу да напредују и надмећу се било гдје и са било ким. Истовремено, обезбиједићемо масовно пореско олакшање за средњу класу", поручио је Трамп.

Као један од највећих подстицаја за америчку економију, Трамп је најавио да ће од Конгреса затражити хиљаду милијарди долара за инфраструктурне пројекте чиме ће се, према његовим ријечима, створити више милиона нових радних мјеста и истовремено обновити мостови, путеви, жељезнички саобраћај и све оно што је, како је рекао, годинама занемаривано.

Амерички предсједник поново је бранио своју оштру имиграциону политику и најаву изградње зида на граници са Мексиком.

"Тиме ћемо повећати зараде, уштедети милијарде долара и учинити заједнице безбједнијим за све. Морамо да обновимо интегритет и владавину закона на нашим границама. Управо због тога ћемо ускоро почети изградњу зида дуж наше јужне границе", истакао је Трамп.

Предсједник САД је такође позвао Конгрес да у најкраћем року укине и замијени закон о здравственом осигурању, познатији како "обамакер", и учини га приступачнијим свим грађанима.

"Та акција није избор, она је неопходност. Зато позивам све демократе и републиканце у Конгресу да раде са нама како би спасили Американце од ове катастрофе која се зове 'обамакер'", рекао је Трамп.

Када је у питању спољна и безбједносна политика, предсједник Трамп најавио је интензивирање борбе против Исламске државе, затражививши повећење војног буџета за 54 милијарде долара. Истовремено, пружио је пуну подршку НАТО-у, али је поново од Алијансе затражио да испуњава своје финансијске обавезе.

Према првим истраживањима јавног мњења Трампов говор наишао је на одобравање јавности, а према анкети Си-Ен-Ена 78 процената оних који су пратили говор позитивно је реаговало на предсједниково излагање.

Извор: РТС