latinica  ћирилица
01/03/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

Дјецу са Космета у јуну ће угостити 12 општина и градова

За учешће у пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" ове године пријавило се 12 општина и градова из Српске који ће у јуну угостити више од 600 српских ученика са Космета, рекао је Срни предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов.
Дјеца с Космета (архив) - Фото: РТРС
Дјеца с Космета (архив)Фото: РТРС

У овај, шести по реду, пројекат бањалучког Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије, укључили су се Бањалука, Бијељина, Приједор, Требиње, Нови Град, Прњавор, Модрича, Шамац, Брод, Петрово, Лакташи и Градишка, у којима ће од 17. до 24. јуна боравити по 50 српских ученика виших разреда основних школа са простора цијелог Космета.

Арлов је навео да је ријеч о ученицима из Косовске Митровице, Зубиног Потока, Звечана, Лепосавића, Србице, Клине, Косовске Каменице, Вучитрна, Грачанице, Гораждевца, Штрпца, Гњилана, Липљана.

Са ученицима који ће бити гости својих вршњака у наведеним градовима и општинама, у посјету Републици Српској боравиће и 36 наставника.

Арлов је додао да је овај, најмасовнији пројекат до сада, посвећен дјеци из вишечланих српских породица на Косову и Метохији, односно породица које имају троје и више дјеце.

За вријеме боравка дјеце са Косова и Метохије у Српској планирани су излети и заједничка културна, спортска и забавна дружења, посјета и пријем у највишим институцијама Републике Српске, као и братимљења неколико основнох школа из Српске и Космета.

Организацију спискова и одабир ученика врше општинска одјељења просвјете и директори основних школа са Космета.

Арлов је додао да трошкове превоза и све остале трошкове сносе локалне заједнице из Републике Српске, а помоћ је обећала и Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Република Српска је од 2012. године угостила око 2.300 ученика и више од 200 наставника са Космета.

Извор: Срна