latinica  ћирилица
01/03/2017 |  10:57 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Ђаци и родитељи прикупили књиге за школску библиотеку (ВИДЕО)

Акцијом ђака и родитеља, у школској библиотеци подручног одјељења ОШ "Кнез Иво од Семберије", у бијељинском насељу Ковиљуше, прикупљено је 1.600 наслова.
Школска библиотеке "Кнез Иво од Семберије" - Фото: РТРС
Школска библиотеке "Кнез Иво од Семберије"Фото: РТРС

Због измјене наставног плана и програма, недостаје им школска лектира за старије разреде, па рачунају на помоћ оних којима књиге скупљају прашину у ормарима.

Идеја, рођена на часу демократије, прерасла је у акцију у коју су се осим ученика укључили и родитељи, па су се дониране рафе постепено попуниле шароликим књигама препуних различитих прича, свјетова и ликова.

Дјеца маштају, упознају се с књижевним жанровима и овладавају вјештином лијепог изражавања.

"Нашим приредбама које смо организовали, ми смо прикупили те књиге и мислим да служе. Свака књига је корисна, али је сада богатија наша библиотека. У завјештању језика Стефана Немање он каже "чувајте чедо моје мило језик као земљу", тако да овај цитат нам говори колико је битан језик и са књижевност коју већ имамо па смо се трудили већ неколико година, као генерације прије нас, да скупимо што више књига за библиотеку и у том смо успјели", говоре ученици.
Мисију старијих ученика настављају млађи. 

Родитељи су свјесни да у школској библиотеци дјеца проналазе смјернице за учење и стичу читалачке навике, па чим прерасту лектиру књиге поклањају библиотеци генерацијама које долазе.

Поред књига, имамо  сликовнице, брошуре, аудио -визуелну грађу, све што је потребно библиотеци имамо", напомиње библиотекарка Јелица Абазовић.

Ипак, библиотеци су потребни још неки наслови који су дио школске лектире.

"Немамо 'Дружбу Пере Квржице', а знам да многи људи имају. То је нека стара лектира, поново се враћају у нашу школу, па их позивам да све те лектире поклоне школи, њима тамо негдје скупљају прашину", апелује Анка Тодоровић, наставница српског језика.

Ђаци се поносе библиотеком која је њихових руку дјело. Број наслова у школској библиотеци шестороструко је већи од броја ђака.