latinica  ћирилица
01/03/2017 |  16:24 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Приједор: Ученици Пољопривредне школе припремају расад раног поврћа (ВИДЕО)

Ученици приједорске Пољопривредне школе на часовима практичне наставе убрзано раде на припремама расада раног поврћа, али и на орезивању школског воћњака.
Пољопривредна школа у Приједору - Фото: РТРС
Пољопривредна школа у ПриједоруФото: РТРС

У овој школи поносни су на квалитет практичне наставе, која има за циљ оспособљавање ђака за самосталне пољопривредне произвођаче.

У Пољопривредној школи сматрају да је управо захваљујући високом квалитету практичне наставе, посљедњих година на подручју Приједора пластеничка производња у експанзији.

Ове године ученици ће, уз помоћ професора, произвести око 10.000 садница расада, а активно раде и на орезивању школског воћњака.

Будућност је у пољопривреди, сматрају у Пољопривредној школи, у којој практична настава има посебно мјесто. У школским пластеницима ђаци уче све самостално да раде, од сјетве до продаје расада.

- Практична настава нам много значи у нашем школовању, можемо стећи знања да развијемо производњу касније код куће, каже ученица Анђела Глушац.

- Научио сам све о биљкама, о производњи расада од почетка до краја. Да ли би могао примијенити то код куће? Па да већ примјењујем, сијем свој расад кдо куће, прича нам ученик Младен Павић.

Ђаци уче како да на исправан начин узгоје квалитетан расад високородних хибрида парадајза, паприке, патлиџана, краставца, целера. Касније је у плану и диња и лубеница. Произвешће око 10.000 садница расада.

- Могу рећи с поносом да су повртарска производња и заштићени простори у Приједору у узлету баш захваљујући и нашој школи и раду са нашим ученицима јер се оспособе и многи од њих самостално почињу производњу, каже професорка стручних предмета у Пољопривредно-прехрамбеној школи Приједор, Јованка Дражић.

У току је и орезивање око 600 стабала јабуке у школском воћњаку. Третирање препаратима свешће на минимум. Ове године школа ће добити машину за цијеђење воћног сока.

- Уводимо ученике старијих одјељења, значи трећи и четврти разред који имају и теоретску наставу и онда практичну наставу усклађујемо са том теоретском. Значи допуњују се, тако да по завршетку већ у четвртом разреду знају самостално орезивање, појашњава Горан Анчић, професор стручних предмета у Пољопривредно-прехрамбеној школи Приједор.

У овој школи баве се и ратарском производњом, а продаја школског расада почиње 20. марта.