latinica  ћирилица
01/03/2017 |  18:16 ⇒ 02/03/2017 | 07:52 | Аутор: РТРС

1. март- За Србе симбол страдања, за ФБиХ празник (ВИДЕО)

У Федерацији је данас тзв. Дан независности БиХ.
Референдум - 01.март - Фото: РТРС
Референдум - 01.мартФото: РТРС

У Сарајеву славе резултате двонационалног референдума из 1992. године, када су Муслимани и Хрвати прогласили независну БиХ у којој је мјесец дана касније плануо рат. За Србе у Српској 1. март је годишњица убиства српског свата Николе Гардовића на Башчаршији и подсјећање да су друга два народа, без Срба одлучили о отцијепљењу од СФРЈ. Предсједник Републике Милорад Додик поручује - 1. март је црни дан за Србе.

На спомен-обиљежја из минулих ратова у Сарајеву су данас полагали вијенце и говорили о 1. марту, како кажу, Дану независности БиХ. Члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић поручио је да 1. март један од најважнијих датума у историји БиХ. Није заборавио ни заслуге свог оца Алије.

- Да није било Алије Изетбеговића, не би било ни БиХ. Ја мислим да то треба допунити и рећи да није било 200.000 хиљада бораца за БиХ, да не би било БиХ - рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић и сарајевске политичке перјанице обиљежавање 1. марта наставили су сарајевској Вијећници. Иако су Срби бојкотовали референдум 1992. квази српски представници, четврт вијека касније и даље величају 1. март.

Миро Лазовић, бивши предсједник Скупштине тзв. Републике БиХ каже да је" 1. марта изражена воља грађана који су жељели граде независну БиХ".

Мирко Пејановић, бивши члан Предсједништва тзв. Републике БиХ наглашава да "један историјски догађај какав је био референдум 29.2 и 1.3. 1992. заслужује да буде обиљежен".

Из СНСД-а поручују да 1. март није и не може да буде празник Босне и Херцеговине.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да 1. март Србе из Српске подсјећа на нелегални и нелегитимни референдум о независности, спроведен 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа Муслимана и Хрвата.

- Срби из тадашње БиХ нису били за њено издвајање из Југославије и српски народ није учествовао на референдуму о самосталности и независности БиХ одржаном 1992. године, а политички предствници српског народа никада нису дали нити ће дати сагласност да се 1. март прогласи било каквим празником у БиХ - истиче Додик.

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић поручује да је апсурдно славити 1. март, убиство српског свата Николе Гардовића на Башчаршији и нелегални референдум. За пола БиХ 1. март не постоји.

- То је датум који је био окидач за рат, довео до страдања, до неповјерења и 25 година касније - сматра премијерка Српске.

Сарајевски криминалац и потоњи ратни командант Рамиз Делалић-Ћело на данашњи дан прије 25 година, убиством српског свата на Башчаршији повукао је окидач за рат. Два дана пред смрт Ћело открио налогодавце - СДА.

И док у Сарајеву данас славе, породица Гардовић присјећа се дана када је Никола убијен јер је на вјечању сина носио црквену тробојку са четири оцила. Амерички медији тада су јавили да је убијен муслиман. Да је било тако, на том мјесту, била би плоча, а нека улица би носила његово име. Он данас своје Сарајево гледа са Бара, а сјете га се само Срби 1. марта.