latinica  ћирилица
01/03/2017 |  18:42 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

У чијем интересу раде Срби у бх. институцијама? (ВИДЕО)

Ни два дана послије посебне сједнице Народне скупштине није јасно какав је став СДС-а и Савеза за промјене у вези са радом у заједничким институцијама.
СзП (Архив) - Фото: РТРС
СзП (Архив)Фото: РТРС

Док једни поручују да нема парламентарне већине, други кажу да раде без проблема. Из Републике Српске подсјећају - нико није тражио да се блокира рад институција, него да се постигне договор у интересу Српске.

Ко је шеф СДС-а и шта је стратегија према којој ће саопштити Бакиру Изетбеговићу да је прешао границу - макар посљедњих дана, не зна се. Једни не причају са Изетбеговићем, али он са њима очито да, други раде у интересу грађана, али се не зна којих и како су утврдили тај интерес. Укратко, то посљедњих дана изгледа овако.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и високи функционер СДС-а Мирко Шаровић каже: "Ми радимо како ми хоћемо што нама одговара и не консултујемо се ни са ким".

Предједник странке Вукота Говедарица наводи да то онда значи да "имамо један вид техничке Владе и да је парламентарна већина у овом моменту упитна".

Шаровић пак одговара да "у законодавству не постоји технички мандат и да СзП учествује у СМ борећи се за интересе Републике Српске и дјелујући у најбољем интересу грађана БиХ".

На питања новинара да објасни који је тачно став СДС-а и има ли већине на нивоу БиХ, Шаровић је рекао да није важно да ли се та коалиција зове техничка, мањинска, привремена, јер закон не види разлику, али да он предлаже да се зове бриселска. Само, заборавио је да каже како ће та бриселска коалиција утврдити колико људи живи у БиХ, јер и ту има проблема са заштитом националног интереса Срба, које ваљда такође представља у Савјету министара. Из Републике Српске су зачуђени непрепознавањем тренутка у коме треба да се створи јединство.

- СДС је изгубио патриотску и националну одговорност и претворио се у у групацију која испуњава жеље једног броја људи, појединаца и група. Ја позивам све ове из СДС-а патриоте, који су показали да су патриоте да се одрекну политике Босића, Шаровића, Говедарице - навео је Додик.

Премијерка Српске истиче да је послије посљедње сјенице СМ БиХ јасно да је представницима СзП најбитније да "задрже своје фотеље".

- При томе ја морам да кажем да се њима СДА страшно наругао. Ви као хоћете да дијелите фотеље, а нећете са Бакиром. Па не може без Бакира - каже Цвијановићева.

Да ни СДА не види никакву разлику у понашању СДС-а након посебне сједнице Народне скупштине, показује и потпредсједник странке Денис Звиздић. На јучерашњој сједници, каже, није примијетио да српским министрима нешто смета.

- Ја не знам да ли сте ви били у БиХ посљедњих неколико дана, али је одржана редовна сједница СМ - каже Звиздић.

Док Мирко Шаровић понавља мантру да се не треба блокирати рад институција, никако да објасни кад и гдје је то захтијевано. Министар Петар Ђокић каже да се не смије десити да све што је Изетбеговић урадио прође као да се ништа није десило и додаје да опозиција треба да престане да се правда, како каже, измишљеним захтјевима.

- Ми нисмо ни тражили да блокирају рад већ да се важна питања, као што је рад Суда, ставе на дневни ред - истиче Ђокић.

Ако бриселска коалиција, како ју је крстио Шаровић, тако одлучно галопира ка Европи, како је могуће да још није реализовала механизам координације и формирала његова тијела? Када ће ријешити и како најважније питање Упитника Европске комисије– Колико људи живи у БиХ? Ако већ не желе да помажу власти у Српској, можда би требало бар да понуде помоћ коалиционом партнеру и пруже подршку Младену Иванићу? Или ни то није у интересу грађана БиХ?