latinica  ћирилица
01/03/2017 |  20:23 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Тешко до усаглашеног одовора суду у Хагу

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је вечерас да није оптимиста да би сутра на консултацијама са предсједавајућим и хрватским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и Драганом Човићем могло доћи до усаглашеног заједничког одговора Међународном суду правде у Хагу.
Бакир Изетбеговић - Фото: klix.ba
Бакир ИзетбеговићФото: klix.ba

Изетбеговић је рекао да ће сутра бити одржане консултације, а не сједница Предсједништва БиХ јер нема припремљеног заједничког одговора Међународном суду правде.

"Не требамо се љутити него препустити суду да пресуди, али у међувремену требамо стабилизовати прилике у земљи, спустити тензије и учинити оно што грађани од нас очекују", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да су ставови у вези са овим питањем дијаметрално различити и да их је тешко приближити, те да ће Међународном суду правде у Хагу бити достављена појашњења која је тражио.

Одговарајући на питање да ли од тога може да зависи да ли ће бити прихваћен захтјев за ревизију пресуде против Србије, Изетбеговић је рекао да аргументи који ће бити изнесене у писмима могу да утичу на то.

Међународни суд правде упутио је на засебне адресе тројице чланова Председништва БиХ ковертирана писма у којима тражи појашњења у вези са статусом бившег агента Сакиба Софтића који је поднио ревизију тужбе БиХ против Србије.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је за сутра заказао неформалне консултације чланова Предсједништва БиХ поводом ванинституционалне одлуке о покретању ревизије пресуде Међународног суда правде против Србије.

Извор: СРНА