latinica  ћирилица
02/03/2017 |  15:15 ⇒ 03/03/2017 | 07:58 | Аутор: РТРС

Додик-Лавров: Русија забринута због покушаја ревидирања Дејтона (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Српске Милорад Додик састао се са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом у Москви.
Милорад Додик и Сергеј Лавров (Архив) - Фото: РТРС
Милорад Додик и Сергеј Лавров (Архив)Фото: РТРС

Након састанка, предсједник Српске је рекао да је то још један доказ дубоког разумијевања и пријатељства.

Додик је за РТРС изјавио да је састанак био посвећен разматрању питања о наставку сарадње, прије свега економске и сарадње у области културе и образовања, те да је било и говора о важним политичким питањима.

"Русија је чланица Савјета за имплементацију мира и сигурно је укључена у имплементацију самог Дејтонског споразума. Русија и даље потврђује приврженост међународном праву и Дејтонском мировном споразуму, свјесна да је дошло до одређених деграгација самог споразума од стране високог представника, који је у континуитету мијењао споразум, мада је Руска федерација увијек одбијала да да подршку таквом понашању", напоменуо је Додик.

Предсједник Српске је рекао да су економска питања везана за успјех пројекта која је веома важан за Републику Српску, а то су рафинерија нафте и рафинерија уља и дистрибутивна мрежа коју је у Републици Српској развијала годинама уназад компанија Разубежњефт.

"Очигледно је да држава подржава тај пројекат и господин Лаворв је изразио подршку напретку који се на том плану остварује и жеље да се ријеше било какви проблеми у комуникацији између те компаније и наших власти у Републици Српској, чииме смо се и у прошлости континуирнао бавили", напоменуо је Додик.

Он је додао да је разговарано и о санкцијама које је запад увео Русији.

"Чињеница је да Република Српска није дозволила Босни и Херцеговини да исто учини. То је свакако омогућило да робе из Босне и Херцеговине у цјелини могу да буду овдје на руском тржишту и то се показује као једна од добрих рјешења", каже Додик.

Предсједник Српске додаје  и да "не смијемо заборавити да је Руска федерација подигла вето у Савјету безбједности када је Велика Британија жељела да Србе окарактерише као геноцидне. Састанак је био на највишем пријатељском нивоу и готово да није било ни једног питања које нисмо дотакли", закључио је Додик.

У саопштењу, које је објављено на сајту руског МИП-а, наводи се да је Лавров рекао да му је драго да види предсједника Српске, са којим се руски званичници редовно састају, у складу са договорима који су постигнути на састанцима са руским предсједником Владимиром Путином.

Како је Лавров истакао, циљ тих разговора јесте да се осигура стриктно поштовање принципа Дејтонског споразума, како би се спријечило кршење права конститутивних народа и ентитета.

Милорад Додик и Сергеј Лавров (Фото: РТРС)

Лавров је рекао да је Русија забринута због покушаја да се ревидирају принципи Дејтонског споразума и крше права конститутивних народа и ентитета.

"Свјесни смо да неки од наших западних партнера тим покушавају или да затварају очи или да директно гледају кроз прсте тим покушајима. Активно радимо са њима да се све задржи у границама одобреним од стране Савјета безбједности УН-а", рекао је Лавров.

Лавров је подсјетио да је недавно, на иницијативу Русије, одржан састанак Управног одбора Савјета за имплементацију мира, гдје је Русија сва ова питања принципијелно заоштрила и, углавном, није чула примједбе.

"Ми ћемо досљедно наставити да заступамо ову линију. Наравно, наставићемо и развој наших односа у трговини, економији и хуманитарним сферама", рекао је Лавров.

Предсједник Српске одржао је предавање на Московском државном институту за међународне односе.