latinica  ћирилица
03/03/2017 |  12:35 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Могеринијева у Скупштини Србије: СРС и Двери ометали и протествовали (ВИДЕО/ФОТО)

Шефицу европске дипломатије Федерику Могерини на посебној сједници Скупштине Србије дочекао је млак аплауз посланика, за разлику од снажног аплаудирања премијеру Александру Вучићу, а њено обраћање пратило је непрестано скандирање посланика СРС: "Србија, Русија, не треба нам Унија".
Могерини у Скупштини Србије (фото:twitter.com) -
Могерини у Скупштини Србије (фото:twitter.com)

Посланици Двери са лидером Бошком Обрадовићем ћутећи су стајали са картонима на којима је на српском и енглеском писало "Србија не вјерује Бриселу", док радикали скандирају и лупају рукама о посланичке клупе.

Могеринијева у Скупштини Србије: СРС и Двери ометали и протествовали

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини рекла је у Скупштини Србије да је Унији стало до Србије, истичући да се регион Западног Балкана налази у срцу Европе.

Могерини је на посебној сједници поздравила посланике са "добар дан" на српском језику, наводећи да јој је част што се обраћа у дому српске демократије.

"Увијек је част обратити се парламенту. Имајући у виду да сам била посланик, некада ми недостаје парламентарна атмосфера, тако да је добро имати прилику искусити и то и хвала вам што сте ми такву могућност пружили", нагласила је Могеринијева.

Висока представница ЕУ рекла је да је Бриселу стало до Србије јер су садашњост и будућност Србије у увези са садашњошћу о будућношћу ЕУ.

"Ми са задовољством очекујемо ваше придружење заједници, то је конкретан пројекат. Унија је непотпуна све док је Србија ван наше породице. Овај регион се налази у срцу Европе", нагласила је шефица европске дипломатије која се раније данас састала и са организацијама цивилног друштва.

Висока представница ЕУ поручила је Србији и читавом региону да будућност ЕУ неће бити Европа са 27 чланица.

"Умјесто једне државе чланице која ће напустити ЕУ ући ће друга, нова чланица и Србија ће бити једна од њих", нагласила је Могеринијева.

Шефица европске дипломатије је подсјетила да су поједини били скептични када је 2015. током своје прве посјете Београду рекла да ће прије краја те године бити отворена преговарачка поглавља.

"И то смо и успјели због вашег рада и одлучности. Хвала премијеру Вучићу на заједничком раду и одличним резултатима. Смјернице које сте изабрали нису значајане само за Србију, већ и за милионе поносних Срба. Ваше одлуке нису значајне само за стабилност региона, већ и за читав континент", истакла је висока представница ЕУ.

Према њеним ријечима, правац којим се Србија креће је јасан – она иде ка ЕУ и остварује добре резултате.

"Само почетком недјеље отворили смо два поглавља, након што су четири полавља отворена прошле године. Знам да отварање поглавља није оно што грађани очекују али то се преноси на цијело ставништво. Предузели сте храбре и одлучне кораке, ви видите одличне потенцијале српске земље и народа", нагласила је Могернијева.

Федерику Могерини је дочекала предсједница парламента Маја Гојковић, са којом је шефица европске дипломатије имала састанак.

Гојковићева је раније данас рекла новинарима да од високе представнице ЕУ очекује подршку Србији на путу ка пуноправном чланству ЕУ.

Додала је да је посебну сједницу иницирала Могеринијева и да је имала жељу да се обрати српским посланицима.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој конференцији за медије са Могеринијевом, да је шефица европске дипломатије увијек добродошла у Србији, без обзира на атмосферу у парламенту током њеног говора. Вучић је најавио да ће се у наредним недјељама састати с предсједником Русије Владимиром Путином и да то није питање за Федерику Могерини, јер српски званичници не питају с ким се састају званичници ЕУ, па се очекује исти узвратни однос.

Извор: Танјуг