latinica  ћирилица
05/03/2017 |  19:16 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Ова општина има више запослених радника него становника (ВИДЕО)

Број запослених радника већи од броја становника! Могуће је и то у општини Петровац – Дринић.
Дринић - Фото: РТРС
ДринићФото: РТРС

Због недостатка радне снаге, предузећа која успјешно послују у овој рубној општини, приморана су да запошљавају раднике из свих крајева Српске.

Само 367 становника – 400 запослених радника, ово је тренутни биланс у општини Петровац - Дринић. У љетној сезони број запослених расте и до 5 стотина.

И док многе општине и градови Републике Српске имају проблем са одливом становништва, у Дринићу је другачија ситуација. Све више младих људи у потрази за послом долази у ову општину.

Једна од њих је и учитељица Сара Јовановић из Бања Луке. У Основној школи „Дринић“ одрађује приправнички стаж, али каже, вољела би ту и да остане.

“Можда се највише по мом осмијеху види, природа је прекрасна, људи су толико љубазни да сам била поприлично изненађена свим тим”, наводи учитељица Јовановић.

Носилац развоја је Шумско газдинство „Оштрељ Дринић“, једно од најуспјешних газдинстава у оквиру „Српских шума“.

“Тренутно имамо запослених 210 радника са тенденцијом повећања тог броја”, напомиње Драгана Ромчевић технички директор Шумског газдинства „Оштрељ-Дринић“.

У недостатку кадра, ово газдинство раднике „увози“ са свих страна. Инжињер шумарства Борислав Бајчић, у потрази за послом, стигао је чак из Кнежева.

“Имамо редовна примања, смјештај од општине, редован превоз, немамо се на шта пожалити”, говори Бојчић”, а његове ријечи потврђује и Дарко Бркљач радник Шумског газдинства: “Прије свега, доста има запослених младих људи што је похвално”.

Запошљавању се не назире крај, јер oсим овог, у Дринићу успјешно послује више од 60 привредних субјеката.

“Имамо и два привредна предузећа која остварују профит преко милиона”, изјавио је начелник општине „Петровац-Дринић“ Милан Грбић.

Стабилан буџет гаранција је развоја општине Петровац-Дринић у будућности. Слиједе улагања у туризам, за шта ова погранична општина има и више него добре услове.