latinica  ћирилица
09/03/2017 |  14:39 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Међународни суд правде одбио захтјев за ревизију пресуде против Србије (ВИДЕО)

Међународни суд правде у Хагу одбио је захтјев за ревизију пресуде против Србије! Захтјев није валидан, и није донесен на нивоу институција БиХ. За званичнике из Српске то је побједа правде над политком.
Међународни суд правде у Хагу - Фото: klix.ba
Међународни суд правде у ХагуФото: klix.ba

Српски члан Предсједништва Младен Иванић сматра да криза није завршена, јер се мора одговорити на бројна питања. Предсједник Српске Милорад Додик позива републичко Тужилаштво да покрене поступак против Сакиба Софтића, због лажног представљања и злоупотребе овлашћења.

Хаг одбио бошњачки захтјев за ревизију. Ово је очекивана одлука јер ниједан релевантан орган БиХ није донио одлуку о овом питању, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Каже да је ово била сложена политичка битка, али да је уз јаке аргументе могуће и на међународном плану доказати да српски представници и Република Српкса, могу доћи до побједе.

"Сматрам да је то одлука која озбиљно подржава Дејтонску БиХ зато што јасно показује да нико више у име БиХ осим нјених Институција не може доносити одлуке", изјавио је данас Младен Иванић.

Од почетка је било јасно да иницијатива Бакира Изетбеговића неће проћи, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик. Сматра да је брзом одлуком суд у Хагу показао да је свјестан односа у БиХ. 

"То је било очекивано и сви смо знали да ће се такво нешто десити али нисмо занли да ће одлука бити донешена овако брзо. Очигледнио је и суд свјестан проблема односа у БиХ и зато је ужурбао своју процедуру", напомиње предсједник Српске.

Влада и Парламент Српске поручују да је доношењем одлуке у кратком временском периоду суд у Хагу показао да се поштују права, али и легитимитет и легалитет институција БиХ, јер је од почетка било јасно да је ријеч о приватном захтјеву за ревизију пресуде, донесеном изван институција система.

"Пошто Институције предходно нису урадиле свој дио посла и нису послали овакав један захтјев који је рузултат усаглашеног ства у оквиру Институција , за мене је то у том смислу било и очекивано", ријечи су премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић. 

"Од почетка је било јасно да је ријеч о приватном захтјеву за ревизију пресуде, донесеном изван институција, што је довело до компликовања и погоршавања политичких односа у БиХ", изјавио је данас и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Ипак, одлуком суда у Хагу прича се не завршава, каже предсједник Додик. Сматра да се сада треба позабавити новом праксом коју је Изетбеговић увео, да један одлучује у име свих.

"Ја позивам Тужилаштво Републике Српске, зато што немам повјерења у Тужилаштво БиХ, да против Сакиба Софтића покрене кривични поступак због због лажног представљања и злоупотребе овлашћења", категоричан је Додик.

Иванић поручује да ће у наредном периоду захтијевати одговор зашто је Бакир Изатбеговић дао налог бошњачким амбасадорима да се писмо српског министра не достави у Хаг и ко је давао налоге да се отварају писма намијењена њему.