latinica  ћирилица
10/03/2017 |  12:37 | Аутор: РТРС

Говедарица: Позив Изетбеговићу да поднесе оставку

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица поновио је данас позив Бакиру Изетбеговићу да поднесе оставку на функцију бошњачког члана Предсједништва БиХ јер је неодговорно и нелегално иницирао подношење захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије, што је изазвало највећу кризу у БиХ од Дејтона до данас.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

Истичући да СДС не види ниједан разлог да неко ликује након што је Суд у Хагу одбацио захтјев за ревизију ове пресуде, Говедарица је навео да је лично био убијеђен да ће захтјев сарајевске бошњачке елите бити одбачен, али и да се прибојавао да тај процес не потраје, јер би то одговарало онима који су проузроковали кризу у БиХ и који би да је продубе.

"Овдје су поражене двије политике - једна је Бакира Изетбеговића који је својим ванинституционалним дјеловањем произвео највећу уставну кризу у БиХ од Дејтона до данас, а друга је политика /лидера СНСД-а/ Милорада Додика који је све вријеме заговарао напуштање институција и све облике блокаде како би ту кризу продубио и довео у нерјешиву позицију", рекао је Говедарица на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он истиче да су једини прави побједници Дејтонски мировни споразум и одговорне политике које су све вријеме на разуман начин подржавале дејтонске принципе и уставне надлежности БиХ.

Према његовим ријечима, популистичке политике и ретроградне политичке теорије не могу грађанима БиХ донијети политичку стабилност, повратак пољуљаног повјерења и економски развој.

Говедарица сматра да, након свега, Изетбеговић треба да прихвати одговорност за своје непромишљене и неодговорне потезе и да поднесе оставку, мада је то његова лична одлука.

"СДС и Савез за промјене на овом случају показали су како се бране интереси Републике Српске и како се води одговорна национална политика", истакао је лидер СДС-а.

Говедарица је позвао све политчке партије да поштују Дејтонски споразум, уставне надлежности БиХ и да раде искључиво у интересу свих народа и грађана у БиХ.

"БиХ је потребан снажан европски искорак који обећава уређено и напредно демократско друштво", поручио је он.

Одговарајући на новинарска питања, Говедарица је поновио да Изетбеговић треба да сноси политичке посљедице због свог ванинституционалног понашања, а да институције у БиХ треба нормално да профункционишу, првенствено Предсједништво БиХ, које је и било епицентар уставне и политичке кризе у БиХ.

Он очекује да ће НДП, као што је и најавио, поднијети кривичне пријаве против актера ове кризе, у првом реду Изетбеговића и такозваног агента Сакиба Софтића.

Према његовим ријечима, ако БиХ жели у ЕУ, онда мора обезбиједити политичку стабилност.

Говедарица је потврдио да је прекинуо комуникацију са лидером СДА до окончања кризе, као и да очекује да се Изетбеговић из ванинституционалног дјеловања врати у институционалне оквире политичког дјеловања.

Он је подсјетио да је СДС поздравио јучерашњи заједнички састанак влада Републике Српске и Федерације БиХ, али је позвао СНСД да заузме принципијелан став у вези са функционисањем институција на нивоу ентитета и БиХ.

Извор: СРНА