latinica  ћирилица
14/03/2017 |  19:29 ⇒ 15/03/2017 | 10:58 | Аутор: РТРС

Сједница Фискалног савјета - хоће ли ФБиХ испунити услове ММФ-а? (ВИДЕО)

Испуњавање услова за наставак аранжмана са ММФ-ом коначно је стављено на дневни ред бх. власти.
Жељка Цвијановић, Денис Звиздић и Фадил Новалић - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић, Денис Звиздић и Фадил НовалићФото: СРНА

Владе Републике Српске и Федерације постигле су сагласност да до краја марта буду усвојене измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ - резултат је то сједнице Фискалног савјета.

На Колегијуму за европске интеграције отклоњене су дилеме у вези са учешћем представника свих нивоа власти у механизму координације.

Једногласним усвајањем у потпуности усаглашених пословника о раду свих тијела, представници свих нивоа власти у БиХ коначно могу почети да се конкретно баве својим пословима у оквиру механизма координације, јасна је премијерка Српске.

- Стекле су се претпоставке да за све оно што смо до сада радили појединачно на нивоу наших институција, као што је и давање одговора на Упитник Европске комисије, сада имамо механизам да све објединимо и у оквиру рокова просљеђујемо Европској комисији - рекла је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Покушавају се стићи и рокови ММФ-а. Ентитетске Владе постигле су потпуну сагласност око измјена и допуна закона о акцизама БиХ на нафту.

- Рокови су заиста прилично кратки. Подсјећам, имамо још три претходне мјере од којих смо једну, најтежу откочили. 24. март је крајње вријеме кад то морамо завршити - рекао је федерални премијер фадил Новалић.

Премијерка Српске истиче да ће се у случају измјена Закона о осигурању депозита морати отклонити недостаци.

- Што се тиче закона ту ће се морати дјеловати свакако амандмански, с обзиром да су се тамо поткрале одређене ствари за које није дата сагласност од стране Владе Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

Иако је парламентарна већина на нивоу БиХ пољуљана, предсједавајаћи Савјета министара Денис Звиздић је оптимиста кад је ријеч о усвајању закона.

- Савјет министара ће у ствари направити један пакет од та два закона- Закона о осигурању и Закоан о измјенама и допунама закона о акцизама, у наредних неколико дана - каже Звиздић.

Очекивања су да би ова два закона требало да се нађу на сједници Представничког дома 23. марта. Сасвим изјесно биће то и најважнија степеница у јурњави за роковима ММФ-а.