latinica  ћирилица
15/03/2017 |  11:36 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

РКУД "Пелагић" слави 90 година постојања

Девет деценија историје испуњене гостовањима, пријемима, игром, успонима, падовима, али и оним најзначајнијим, мисијом за очување народне традиције сада су иза РКУД "Пелагић" из Бањалуке.
РКУД "Пелагић" из Бањалуке - Фото: Screenshot
РКУД "Пелагић" из БањалукеФото: Screenshot

Овај јубилеј друштво ће обиљежити вечерас свечаном академијом у Банском двору. У програму ће учествовати Тамбурашки народни оркестар, мушка и женска пјевачка група, те фолклорни ансамбли. Биће уручене и захвалнице свима онима који су годинама помагали рад друштва, те приређен програм испуњен, глумом, пјесмом и историјом друштва.

Вјекослав Драгушић, секретар "Пелагића", подсјећа да је друштво под називом Радничко културно-спортско друштво основано давне 1927. године, а основали су га тадашњи синдикални радници.

- Тада је синдикат основао друштво са циљем борбе за радничку класу, и нажалост та борба траје до данас. Друштво "Пелагић" је било тадашње напредно револуционарно друштво које се кроз културу борило за социјална и национална права. Њихов рад је трајао у континуитету све до 1941. године, када је прекинут због Другог свјетског рата -  прича Драгушић.

Друштво је у том рату изгубило 52 члана, а седам их је проглашено народним херојима. Већ у мају 1945. године активиран је рад друштва, од када носи име Радничко културно-умјетничко друштво "Пелагић".

- Историја "Пелагића" се прожима кроз радничку класу коју прате стандардни проблеми и била је врло турбулентна, али ипак смо се одржали захваљујући добрим људима. Имамо своје просторије у којима смо 50 година и успијевамо одржавати то све, велики број смо просторија и санирали, још нешто је и остало. Велика љубав и преданост раду коју имају сви наши чланови је јако битна - наглашава Драгушић.

Додаје да их посебно радују младе генерације, у којима има доста и љубави и воље за очување фолклора. Данас имају око 360 чланова свих генерација. Без обзира на младе снаге које из године у годину пристижу у ансамбл, Драгушић напомиње да велику захвалност дугују генерацијама прије њих које су опстале у оним тешким временима.

- Захваљујући њима "Пелагић" данас има ношње и инструменте коју су стари око 100 година, и све се то успјело сачувати, а надамо се да ћемо успјети наћи и оне генерације послије нас које ће наставити истим темпом на очувању овдашњих обичаја - навео је он.

У девет деценија богатој историји, осим што су гостовали у бројним државама, освајали су и награде, а посебно се издвајају Орден братства и јединства са златним вијенцем, којим је "Пелагић" одликовао Јосип Броз Тито, а други је Орден заслуга за народ са златном звијездом, такође у времену СФРЈ.

- Ми нисмо никад у моди, али стално трајемо. Значи да је младим људима увијек привлачно да долазе и играју - казао је он.

Причајући о старим члановима, оним који се можда сјећају тих неких првих деценија постојања, Драгушић је поменуо име Боже Малешевића, који је данас у Управном одбору друштва, а био је пјевач и члан фолклора прије педесетак година.

- То су те старе генерације без којих ми ни данас не можемо. Они преносе своја искуства на нас, а ми их даље преносимо на млађе генерације - истакао је он.

Извор: Независне