latinica  ћирилица
15/03/2017 |  13:36 | Аутор: РТРС

Земље Квинте Приштини: Не предузимајте једностране акције

Представници земаља Квинте на Косову позвали су власти у Приштини да не предузимају једностране акције у вези са успостављањем војске, јер сматрају да би таквом иницијативом Косово угрозило регионалну стабилност и односе са међународним партнерима, пише приштински лист "Зери", преноси РТК 2.

Портпарол Амбасаде Велике Британије на Косову Вилијам Дени рекао је да његова земља подржава формирање војске Косова, али да то треба да се деси у консултацијама са међународном заједницом.

"Ми подржавамо Косово и амбицију да успостави своју војску у будућности. Међутим, ми смо већ нагласили да развој система безбедности на Косову треба да буде у договору са партнерима", рекао је Дени.

Према његовим ријечима, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је током посете Косову јасно нагласио да подршка НАТО-а косовским безбедносним снагама зависи од тренутног мандата. Додао је да приоритет Косова треба да буде очување односа са међународном заједницом.

"Очекујемо да будемо консултовани. Свака једнострана одлука може да угрози регионалну стабилност и може да угрози односе Косова са својим међународним партнерима", навео је портпарол Амбасаде Велике Британије.

Кристина Гелсен из Немачке амбасаде у Приштини изјавила је за лист Зери да промену мандата косовских безбједносних снага треба обавити у складу са Уставом.

"Дефиниција мандата и структуре косовских безбједносних снага је суверена одлука Косова. Међутим, свака трансформација треба да се уради у складу са Уставом кроз транспарентан политички процес који укључује све заинтересоване стране", рекла је Гелсенова.

Извор: РТС, Танјуг