latinica  ћирилица
15/03/2017 |  16:01 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Војне полицајце из Лоре тражили 10 година а сад их пустили из сплитског затвора

Бивши шеф сплитског Војно-истражног центра "Лора" Томисллав Дуић и војни полицајац Емилио Бунгур, који се терете за злочине над српским ратним заробљеницима и цивилима у логору "Лора" 1992. године, пуштени су данас из сплитског затвора.
Логор "Лора" у Сплиту - Фото: илустрација
Логор "Лора" у СплитуФото: илустрација

Судија Владимир Живаљић одлучио је да им истражни затвор буде замијењен мјером опреза која подразумијева редовно јављање полицији.

Живаљић је објаснио да су Дуић и Бунгур дуго времена провели у затвору, први 11 мјесеци, а други више од двије године, не рачунајући служење казне у случају "Лора 1", преносе хрватски медији.

"Истражни затвор је најстрожа мјера. Ако може, увијек се примјењује блажа. У случају одређивања истражног затвора, тражи се брзо поступање, а ово је сложен и обиман предмет. Не очекујем да ће бити ускоро завршен", навео је Живаљић.

Дуић и Бунгур више од десет година били су недоступни органима гоњења. Бунгур је ухапшен у љето 2015. године у близини Шибеника, а Дуић у свом стану почетком прошле године.

И Бунгур и Дуић већ су правоснажно осуђени на затворске казне од шест и осам година за "Лору 1", међутим, пошто им се судило у одсуству, имају право на ново суђење.

Осим за "Лору 1" и ратни злочин над цивилима српске националности, суди им се и за случај "Лора 2", злочин над ратним заробљеницима.

Извор: СРНА