latinica  ћирилица
15/03/2017 |  17:53 ⇒ 16/03/2017 | 07:52 | Аутор: РТРС

Вучић стигао у Сарајево (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Србије Александар Вучић допутовао је у Сарајево, гдје ће сутра учествовати на регионалном самиту премијера земаља западног Балкана.

Вучића је на сарајевском аеродрому дочекао министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Питање безбједности српског премијера током боравка у Сарајеву у првом је плану још од напада у Поточарима. Непосредно након слијетања на аеродром, српску делегацију са Александром Вучићем пратиле су јаке мјере обезбјеђења до хотела Европа, на свечану вечеру, чији је домаћин предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Није било обраћања новинарима, који с великом пажњом прате долазак Вучића, због спекулација да би бошњачки ратни ветерани могли да направе нереде. Денис Звиздић тврди да је ријеч о неоснованим страховима, а министар безбједности Драган Мектић да је мјесто одржавања самита снајперски покривено.

На припремни састанак долазе и премијер Црне Горе Душко Марковић, прелазне владе Македоније Емил Димитриев, али и премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа.

Састанку ће присуствовати европски комесар Јоханес Хан и шеф италинајске дипоматије Ангелино Алфана, земље домаћина самита земља, који ће бити одржан у Трсту, у јулу. У фокусу разговора биће транспортни, енергетски и инфраструктурни пројекти.

Самит у Сарајеву прилика је да се Александар Вучић и Бакир Изетбеговић погледају у очи након пропале ревизије али и да регионални званичници смире страсти на Балкану, након порука европских званичника да су двије државе на Балкану пред распадом.

Како ће изгледати, биће јасније сутра.

Амбасадор Вукићевић рекао је раније Срни да долазак предсједника Владе Србије у Сарајево на регионални самит потврђује да су и Србија и Вучић лично спремни да интензивно раде на стабилизацији региона и његовом економском напретку.

"Вучић долази у БиХ са намером да допринесе стабилности региона, али и са намером да буде спречено да кризе ескалирају, као и да заједнички пројекти који много значе за повезивање региона у секторима инфраструктуре и енергетике, као и други пројекти, добију на својој валидности", рекао је Вукићевић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да долазак премијера Србије Александра Вучића у БиХ у овом тренутку има огроман значај за даљи развој односа двије земље, као и за цјелокупне односе у региону.

Црнадак, који је данас дочекао Вучића на сарајевском аеродрому, захвалио је предсједнику Владе Србије на доласку и пожелио му успјешан и угодан боравак у Сарајеву, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Извор: РТРС/СРНА