latinica  ћирилица
15/03/2017 |  18:40 | Аутор: РТРС

Свједок Алихоџић- муџахедине убациле стране обавјештајне службе

На суђењу Сакибу Махмуљину за злочин почињен на подручју Возуће у општини Завидовићи, свједок Тужилаштва БиХ Екрем Алихоџић рекао је да су муџахедине у БиХ убациле стране обавјештајне службе преко међународно акредитованих снага.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Алихоџић је навео да су страни борци у БиХ дошли преко Хрватске.

Као бивши начелник Службе војне безбједности у Трећем корпусу такозване Армије БиХ, свједок тврди да је било немогуће пратити тачне информације о страним борцима, укључујући и њихов идентитет.

- Понашање тих људи је утицало и реметило традицију нашег домаћег становништва - додао је свједок.

На питање да ли су страни држављани представљали безбједносни ризик, свједок је рекао да су тако сагледавани.

Свједок је навео да никад нису дошли до докумената страних држављана, нагласивши да их нису ни тражили, те додао да не зна ни коме су се јављали по доласку у Зеницу.

Алихоџић је потврдио наводе оптуженог Махмуљина да би се, у случају конфронтације са одредом "Ел муџахедин", припадници такозване Армије БиХ према њима понашали као да су непријатељска сила, преноси Бирн.

Свједок је навео да је командант био заинтересован да све јединице функционишу у систему руковођења и командовања, те додао да је било задржавања информација на нижим нивоима.

На питање да ли командант дивизије или корпуса треба да предузме радње када Војна полиција зароби непријатљеску групу, а коју под пријетњом оружјем преузме одред "Ел муџахедин", свједок је одговорио да је командант дивизије требало да предузме мјере исти дан када је сазнао.

Он је потврдио да је командант дивизије имао инструменте да дјелује на терену.

Сакиб Махмуљин, командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ, оптужен је јер није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника одреда "Ел муџахедин" на подручју Возуће и Завидовића.

Наставак суђења заказан је за 5. април.

Извор: СРНА