latinica  ћирилица
16/03/2017 |  10:07 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

БиХ-ЕУ: Примјеном адаптираног ССП-а домаћи аграр - "потопљен"

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је да су се обистиниле тврдње пољопривредника да ће примјеном адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ и ЕУ домаћи аграр бити "потопљен".
Пољопривреда - Фото: илустрација
ПољопривредаФото: илустрација

"Раст увоза, који очекујемо у наредном периоду, угрозиће домаћу производњу, а самим тим биће умањиване количине које ми можемо да извеземо", рекао је Маринковић.

Први мјесец примјене адаптираног ССП-а показао је да су била оправдана страховања пољопривредника да ће их увоз "потопити", пише данашњи "Глас Српске".

Подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ показују да је у фебруару увезено 26.119 тона воћа и поврћа вриједног 25 милиона КМ и да је увоз у односу на јануар ове године повећан за 3.276 тона или пет милиона КМ.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић сматра да ће увоз у БиХ сваког мјесеца имати тренд раста.

"Упозоравали смо управо на ово што се дешава већ првог мјесеца примјене ССП-а. Ни оно што су нам понудили нису испоштовали", рекао је Маљчић.

Извор: Срна