latinica  ћирилица
16/03/2017 |  18:53 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Неријешена политичка убиства у Сарајеву (ВИДЕО)

На данашњи дан, 1999. године, извршен је атентат на некадашњег замјеника министра унутрашњих послова Федерације Јозу Леутара. Леутар је преминуо 12 дана касније, а убице и налогодавци до данас нису пронађени. У политичком магазину "Печат", од вечерас, отварамо серијал прича о неистраженим и неријешеним политичким убиствима у Сарајеву. Ко стоји иза бројних убистава, која до данас нису разријешена и зашто се о томе ћути?
Политичка убиства - Фото: РТРС
Политичка убистваФото: РТРС

Убиства, покушаји убистава, мистериозне смрти... Ово је само дио приче о онима који су убијени у Сарајеву, а који су имали шта да кажу о ратној или криминалној историји једног или више бошњачких кланова у Сарајеву.

Нестајали су један по један. Сви случајеви остали су неријешени.

- Остало је неразјашњено ко су њихови налогодавци. Гори од тих злочинаца су само они који су наређивали и планирали те злочине - каже Един Гараплија, бивши припадник СДБ-а тзв. РБиХ.

Случај Јозе Леутара такође нема епилог. Кантонално тужилаштво у Сарајеву водило је истрагу против шест лица- сви Хрвати. Покушај је био да се истрага усмјери ка Анти Јелавићу и одведе у потпуно погрешном правцу, али није успио.
Тужилаштва и судови бјеже од овог предмета.

- Примјер су Олег Чавка, Божо Михајловић који су водили истраге, који све то знају, али упркос томе није подигнута оптужница - каже адвокат Фарук Балијагић.

Неџад Угљен, помоћник директора АИД-а, био је у вези са неколико тајних служби-Ирана , ЦИА, Хрватске. Убијен је у септембру 1996. године. Досије о његовом убиству је подебео, садржи више од 600 докумената. Нема истраге коју Тужилаштво није водило- без резултата.