latinica  ћирилица
18/03/2017 |  09:27 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Још се не зна ко је наручио тоне покварене хране за ОС БиХ!?

Након скоро годину дана, када су у јавност процуриле информације како војници Оружних снага БиХ једу залихе конзервиране хране којој истиче или је истекао рок трајања, истрага Министарства одбране БиХ о кривцима лоших јавних набавки још није завршена, ппреноси Блиц.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

СИПА није укључена у истрагу, а главну ријеч води Генерални инспекторат Министарства одбране БиХ према налогу ресорне министарке Марине Пендеш, наводи портал Кликс.ба.

Пендешева је изјавила да још није добила извјештај Генералног инспектора о кривцима испоруке покварених конзерви.

- Било је покушаја да се врате конзерве којима је истекао рок, али још не могу говорити ништа о томе да ли је било незаконитих радњи. Не желим да калкулишем - каже Пендешева.

На питање зашто је Министарство одбране БиХ од швајцарске фирме Креис БиХ тражило замјену око 15 тона конзерви којима рок трајања истиче тек 2018. године, Пендеш одговара: "Не знам ја која је то институција".

С друге стране, сазнаје портал из Заједничког штаба ОС БиХ, када су уочене промјене на амбалажи конзервиране хране, као што је деформације, корозија и слиучно, добављачи су вршили замјену конзерви у складу са важећим уговором. Прије годину дана је у ОС БиХ било више од 300 тона конзерви којима истиче или је истекао рок трајања.

- На све досадашње захтјеве добављачи су одговорили позитивно. Конзервирана храна која је набављена за потребе ОС БиХ плански се троши у складу са декларисаним роковима употребе, тако да у ОС БиХ тренутно нема конзерви са истеклим роковима употребе - рекли су из Заједничког штаба ОС БиХ.

Према подацима о јавним набавкама за период од 2011. до 2015. године, Министарство одбране наручивало је конзерве од фирми Акова Импекс Сарајево, Креис БиХ, Дуга комерц, Пакол Пале и Недомекс Пале. Сви од ових добављача тврде да су робу испоручивали правилно, према тендерској документацији и траженим ЛОТ.

Према уговору, нико од њих није дужан вршити поврат робе којој истиче или је истекао рок трајања.

Заједнички штаб ОС БиХ је у складу са Правилником и Планом исхране припадника ОС БиХ подузео адекватне мјере које омогућавају плански утрошак свих расположивих конзерви хране у њиховом декларисаном року употребе - навели су из Министарства одбране БиХ.

Извештаји Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ из 2016. године показали су да је Министарство одбране БиХ набавило непотребне и огромне количине конзерви за припаднике ОС БиХ. Из тог министарства тада су рекли да им те конзерве требају у случају пожара, поплава и мобилизације.

Извор: Блиц