latinica  ћирилица
19/03/2017 |  11:23 | Аутор: РТРС

Дукић: Неприхватљиво да Хрватска као чланица ЕУ штити злочинце

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра увредом српских жртава рата чињеницу да Хрватска снима филмове о својим националним херојима, а не жели да процесуира злочине које су починили Хрвати над Србима у западнокрајишким општинама Републике Српске.
Бранислав Дукић - Фото: РТРС
Бранислав ДукићФото: РТРС

- Крајње је неприхватљиво да Хрватска, као чланица ЕУ штити злочинце и снима филмове о својим националним херојима који су починили огромне злочине над Србима у БиХ и Хрватској", рекао је Дукић.

Дукић је истакао да Хрватска до данас ништа није урадила на процесуирању злочина које је Хрватска војска починила над Србима у 13 западнокрајишких општина.

"Мислим да за то највећу кривицу сноси ЕУ, јер је немогуће да Хрватска постане чланица Уније, а да прије тога не ријеши питање ратних злочина почињених над Србима у БиХ и Хрватској", напоменуо је Дукић.

Он је подсјетио да је делегација Савеза логораша Републике Српске још 2011. године предала хрватском држвном тужиоцу Младену Бајићу огроман доказни материјал о злочинима Хрватске војске над Србима у Сијековцу, Мркоњић Граду, Броду, Дервенти, сплитској "Лори", односно за 222 логора за Србе у Хрватској.

Говорећи о могућности да Тужилаштво БиХ процесуира ратног команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, Дукић је рекао да Тужилаштво БиХ о томе није направило ни најмањи помак.

"Када ће бити и да ли ће бити процесуиран Дудаковић остаје да се види, јер је крајње вријеме да се Суд и Тужилаштво БиХ баве правдом, а не политиком", оцијенио је Дукић.

Он је напоменуо да је делегација Савеза логораша Републике Српске раније тим поводом имала више састанака са хашким Тужилаштвом, те представницима Суда и Тужилаштва БиХ.

Извор: Срна