latinica  ћирилица
20/03/2017 |  11:30 | Аутор: РТРС

Скот: Западни Балкан мета за регрутацију терориста

Земље западног Балкана су мета за регрутацију терориста и кључна рута за улазак екстремиста, упозорио је амерички амбасадор у Београду Кајл Скот.

"`Исламска држава` има пропагандну стратегију за Балкан и у њој користи језике из региона и друштвене мреже с циљем регрутуације", рекао је Скот на скупу у Београду, посвећеном превенцији насилног екстремизма.

Скот је нагласио да су сви "под ризиком", те да заједнички приоритет мора бити борба против екстремизма и спречавање радикализације, као и подизање свијести људи како да препознају радикализације које позивају на насиље.

Он је подвукао да треба јачати и напоре у борби против терористичких текстова, нарочито на интернету, пренијели су београдски медији.

Скот је честитао Србији на изради националне стратегије за борбу против тероризма, као и на борби против насилног екстремизма и радикализације, те додао да подржава и развој акционих локалних планова у Бујановцу, Новом Пазару и Тутину.

Он је подсјетио да се у извјештају америчког Стејт департмента наводи да су се терористички напади у 2015. години догодили у 92 земље и да је на десетине хиљада људи убијено или рањено.

"Напади су се догађали у зонама нестабилности, попут Јужне Азије и Блиског истока, али расте број напада у САД и Европи. Довољно је да кажем 11. септембар или жељезничка станица у Мадриду, бриселски аеродром, Шарли Ебдо, Ница, Берлински божићни сајам и већ нам се пред очима јављају страшне слике бруталних и кукавичких напада", рекао је Скот.

Извор: СРНА