X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/03/2017 |  15:23 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Кустурица: Подвале доконог Ћамила Дураковића

Пројекат о формирању националног парка "Дрина", који би се спојио са националним парком "Тара" у Србији, није никакво замешатељство Емира Кустурице већ пројекат који се ради под покровитељством УНЕСКА, саопштила је Прес служба Емира Кустурице.
Емир Кустурица (фото:Sputnik) -
Емир Кустурица (фото:Sputnik)

"'Дневни Аваз' је 17. марта објавио текст под насловом 'Кустурица режира отимање земље од сребреничких Бошњака', који је тендециозан и врви од нетачности, посебно у дијелу у коме се цитира у потпуности неупућени а, прије свега, злонамјерни некадашњи начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић. Да има чиме да се бави, докони бивши начелник, вјероватно, не би измишљао завјере, посебно не памфлет како 'Кустурица режира отимање земље од сребреничких Бошњака'", истиче се у саопштењу.

Из Прес службе поручују да је јасна намјера Ћамила Дураковића и његових шефова из Сарајева, попут Бакира Изетбеговића, да Емира Кустурицу гдје год могу убаце у негативан контекст, али на њихову жалост то им не може проћи.

"Нити је Кустурица отимао земљу од Бошњака у Вишеграду да би саградио Андрићград, што се може видјети у општинској архиви да је саграђен на земљи која припада општини Вишеград, а како то тврди злуради и докони Дураковић који смишља подвале, нити резерват биосфере 'Дрина' који би се спојио са Националним парком 'Тара' жели за себе, а најмање да он управља тиме и да би неко желио да превари Бошњаке", наглашава се у саопштењу.

Из Прес службе Емира Кустурице наводе да би "докони и злуради Дураковић морао знати да је ово међународни пројекат који доприноси, прије свега, установљавању заштићеног подручја у БиХ које сада не постоји, очувању еколошких процеса и функција прекограничних екосистема, повећања могућности за стварање и увећање прихода маргинализованих заједница пограничног региона, као и повећање економског и људског капитала у региону".

"Дакле, ту нема никаквог прекрајања граница нити удара на интегритет БиХ. Напротив. Био би то резерват биосфере на добробит свих, који би обухватао општине: Бајина Башта, Ужице, Чајетина, Сребреница, Вишеград и Рогатица. Успостављање прекограничног резервата биосфере значи и прекограничну сарадњу у наведеној области, историјску повезаност локалног становништва и упућеност једних на друге", појашњава се у саопштењу.

Из Прес службе поручују да нема никакве закулисне радње и замешатељства, посебно не према сценарију који измишља Дураковић који је, како истичу, био познат по томе што му је лаж била начин владавине док је био начелник, а чега се очигледно није одрекао ни сада када, на сву срећу, више није начелник општине Сребреница.

Извор: СРНА