latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:53 ⇒ 22/03/2017 | 10:27 | Аутор: РТРС

Хан и европарламентарци дочекани протестима у Скопљу (ВИДЕО)

Лидер Социјадлемократског савеза Македоније /СДСМ/ Зоран Заев поручио је након састанка са еврокомесаром за проширење и сусједску политику Јоханесом Ханом и европским посланицима да процес за излазак из политичке кризе треба интензивирати.
Протести у Македонији - Фото: Screenshot
Протести у МакедонијиФото: Screenshot

Заев је изразио наду да ће до краја седмице бити одржана конститутивна сједница Собрања, а да ће, како је рекао, све остало бити банализирање и тражење изговора ВМРО-ДПМНЕ.

Заев је додао да су еврокомесар и европосланици спремни да након отпочињања процеса реформи озбиљно приступе Македонији, отварајући поглавља 23 и 24.

Хан и европски посланици Иво Вајгл, Едвард Кукан и Кнут Флекенштајн састали су се и са представницима политичких странака македонских Албанаца – ДУИ, "Беса" и Алијансе за Албанце.

Лидер највеће политичке партије македонских Албанаца ДУИ, Али Ахмети затражио је да Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ и ВМРО-ДПМНЕ, приближе своје ставове и отворе пут за излазак из кризе.

Према његовим ријечима током састанка са Ханом није разговарано о евентуалним санкцијама против неких политичара, већ је разговарано о мирном трансферу власти.

У Скопљу су у току разговори комесара за проширење Европске уније Јоханеса Хана и тројице посланика ЕУ са лидером ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским.

Најављени састанак с македонским предсједником Ђорђем Ивановим је отказан.

Почните разговоре, хитно је потребна нова влада која ће почети да спроводи реформе. Времена за губљење нема, написао је на Твитеру европски комесар за проширење Јоханес Хан након састанка са лидером друге по величини албанске партије Беса Билалом Касамијем. Државне интересе треба ставити изнад личних и партијских, како би земља брзо изашла из кризе, рекао је Хан током састанка, а новинарима у Скопљу пренио лидер Бесе. 

"Комесар Хан нас подржава у нашим акцијама које воде до формирања владе, која тренутно има подршку 67 посланика. Од предсједника Иванова затражено је да додијели мандат за почетак преговора за састав нове владе", истакао је лидер партије Беса Билал Касами.

Присталице грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" протестовале се вечерас испред зграде Собрања у Скопљу гдје се одржавају састанци еврокомесара за проширење и сусједску политику Јоханеса Хана и три посланика ЕУ са лидерима странака које су освојиле мандате у македонском парламенту.

Демонстранти су поручили да неће дозволити уништавање државе и поново рекли "не" тиранској платформи и федерализацији Македоније.

Они су изразили захвалност предсједнику државе Ђорђу Иванову који је свој термин за састанак са Ханом уступио њима.

Присталице иницијативе симболично су еврокомесару поклониле мајицу са слоганом "4Илиндан".

"Ђорђе Иванов није човјек са савијеном кичмом, Ђорђе Иванов не даје мандат политичарима који се не одричу платформе и зато је он уступио простор грађанима Македоније", изјавио Богдан Илиевски, један од чланова грађанске иницијативе.

Према његовим ријечима, вријеме је да еврокомесар сазна зашто македонски народ протестује више од 20 дана.

"Ми смо ти домаћини које треба да чују гости, ми бринемо за државу за разлику од оних који желе да гурну туђу платформу. Ово су грађани Македонији, Ђорђе Иванов је предсједник Македоније и ми смо поносни и срећни што га имамо", додао је Илиевски.

Присталице грађанске иницијативе претходно су протестовале испред сједишта Европске уније у Скопљу.

Они су Јоханесу Хану поручили да није добро дошао, узвикујући пароле против ЕУ. Хан је првобитно одбио да се састане са присталицама грађанске иницијативе "За заједничку Македонију".

У Скопље су са Ханом допутовали и Едвард Кукан, Иво Вајгл и Кнут Флекенштајн.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након превремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

Због кризе која је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламетнарних избора, још није изабран председник Собрања и формирана Влада.

"Очекујемо промјену односа Европске уније према грађанском сектору у Македонији, јер је слика коју имају потпуно погрешна и искривљена, то је слика под контролом Сорошеве мреже", каже Ивона Талевска из Удружења новинара Македоније

"Од међународне заједнице очекујемо да пружи подршку у рјешавању политичке кризе у земљи, да новинари слободно могу да обављају свој посао, а не да раде под притиском", рекла је Мери Георгијевска из Независног савјет за етику.

ВМРО-ДПМНЕ данас је поново саопштила да ће Зорану Заеву пружити подршку у формирању Владе, само ако одбаци Тиранску платформу. Интересантно је и да је први пут неко из држава ЕУ реаговао на дешавања у Македонији. Послије састанка с македонским предсједником Ђорђем Ивановим у Будимпешти, мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је Мађарска против „тиранске платформе“ и да стабилност Европске уније није могућа без Македоније.

Извор: РТРС, СРНА