latinica  ћирилица
21/03/2017 |  22:11 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Зворник: Поетско музичко вече посвећено прољећу, празнику Младенци и поезији

У зворничком Дому омладине вечерас је одржано традиционално "Поетско и музичко вече" којом су обиљежени празник Младенци, Свјетски дан поезије и долазак прољећа.
Зворник - "Поетско и музичко вече" - Фото: СРНА
Зворник - "Поетско и музичко вече"Фото: СРНА

На манифестацији је учествовало и 30 младих брачних парова који су у Зворнику склопили бракове од 22. марта прошле, до 20. марта ове године.

Гости манифестације били су Цвијан и Драгиња Ђапановић, који имају 61 годину заједничког брака.

Брачним паровима уручени су цвијеће и пригодни поклони које је обезбиједила Градска управа Зворник.

У програму манифестације, пјесмама, музиком, стиховима и драмским приказима, учествовали су Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник", ученици Техничког школског центра Зворник и пјесникиња Радмила Ђокић из Бијељине.

Предсједник градског Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Раде Перић рекао је да је ово дан поезије која на неки начин симболизује љубав, прољећа као симбол рађања и Младенаца као националног празника који чува и његује традицију и обичаје.

"Манифестацију организујемо већ 20 година ради оживљавања народних обичаја, упознавања са нашом и свјетском поезијом, док је долазак прољећа симбол рађања, љубави и обнављања", рекао је Перић.

Ова манифестација први пут одржана у Зворнику 1997. године, а Петић каже да се практикује да се Дан поезије, долазак прољећа и Младенци обиљежавају у једном дану.

Организатор манифестације "Поетско и музичко вече" је СПКД "Просвјета", у сарадњи са Домом омладине, а покровитељ град Зворник.

Извор: СРНА