latinica  ћирилица
22/03/2017 |  08:08 | Аутор: РТРС

С. Кореја извела ново тестирање, ракета брзо експлодирала

Сјеверна Кореја извела је још једно тестирање ракета, међутим оно није било успјешно јер је ракета експлодирала неколико секунди након лансирања, наводе из САД.
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив -
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив

Јужна Кореја је саопштила да је ово ново тестирање ракета извршено из града Вонсан на источној обали, али није могла да да више детаља о овој новој проби, преноси Ројтерс.

АП наводи да се ново лансирање ракете десило свега три дана након што је Сјеверна Кореја потврдила велики напредак у свом програму развоја ракета, међутим ово неуспјело тестирање би могло да значи да он и није толико напредан.

Раније овог мјесеца та земља је испалила четири балистичке ракете које су пале у воде Јапана, што је изазвало бурне реакције од Сеула до Токија и представљено је као вјежба за напад на америчке базе у Јапану.

За сада Сјеверна Кореја није показала никакав знак да жели да одустане од намјере да развије интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ) која може да погоди америки континент. Током 2016. она је спровела више ракетних проба и имала двије нуклеарне робе.

Сјеверна Кореја испалила је ракету јутрос из ваздушне базе у источној луци Вонсан али то изгледа није успјело, саопштило је данас јужнокорејско министарство одбране и додало да се анализира која врста ракете је употребљена.

Америчка војска је потврдила да је неуспјело испаљивање ракете, наводећи да је она експлодирала непосредно послије лансирања.

"Пацифичка команда је детектовала неуспјели покушај лансирања сјевернокорејске ракете у околини Калме. Изгледа као да је ракета експлодирала неколико секунди по лансирану", рекао је портпарол америчке команде Дејвид Бенхам.

У недјељу сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун је лично надгледао "успјешну" пробу, како је Пјонгјанг саопштио, новог мотора за пројектил који може бити модификован и употребљен за ракету.

Јужна Кореја је то протумачила као знак да Сјеверна Кореја прави знатан напредак на балистичком пољу.

Сјеверна Кореја спроводи разне пробе у тренутку када Вашингтон и Сеул изводе годишње заједничке војне вежбе. Ти маневри увијек иритирају Пјонгјанг који их сматра генералном пробом за инвазију.

Извор: Бета, Танјуг