latinica  ћирилица
22/03/2017 |  08:44 | Аутор: РТРС

Бугари у недјељу бирају нови парламент

У Бугарској ће у недјељу, 26. марта бити одржани пријевремени парламентарни избори, на којима ће, према истраживањима, главну битку водити странке Грађани за европски развој Бугарске /ГЕРБ/ Бојка Борисова и Бугарска социјалистичка партија /БСП/ Корнелије Нинове.

На ванредним парламентарним изборима учествоваће 21 политичка партија, а очекује се да ће најмање пет странака и коалиција обезбиједити мјесто у парламенту који броји 240 посланика.

Осим ГЕРБ-а и БСП-а, мјеста у парламенту ће осигурати и политичка странка бугарских Турака - Покрет за права и слободе, Уједињене патриоте и Воља.

У бирачки списак уписано је нешто више од 6,8 милиона гласача, а према истраживањима на биралишта ће изаћи између 3,3 и 3,5 милиона, приближно као и на предходним ванредним изборима, који су одржани 2014. године.

За пријевремене парламентарне изборе у Бугарској биће отворено 371 бирачко мјесто у 70 држава, а из Министарства спољних послова наводе да је за гласање у иностранству стигло више од 45.000 пријава, од којих највише 19.000 од бугарских држављана у Турској.

Осим тога у Великој Британији ће гласати око 5.300 Бугара, а у Шпанији више од 3.000.

Пријевремени избори расписани су након што је бивши премијер Бојко Борисов поднио оставку, јер је кандидат ГЕРБ-а изгубио на предсједничким изборима од Румена Радева, кога су подржали социјалисти.

Бугарска је чланица ЕУ и НАТО, али се због културних, историјских и економских веза сматра и блиском са Русијом.

Односи са Русијом било су и једна од тема током предизборне кампање, а Борисов и Нинов су истицали да санкције Москви, које је увела ЕУ, шкоде бугарској економији.

Нинова каже да су социјалисти против санкција Русији и сматрају да их треба укинути, јер штете економији Бугарске.

Борисов каже да санкције треба да остану, све док не буду испуњени захтјеви из Минска и да ће његова странка, уколико побједи на изборима, као дио европске породице и лојални члан ЕУ и НАТО поштовати своје обавезе.

Пажња бугарских странака у предизборној кампањи била је усмјерена и на Турску, коју су оптужиле за мијешање у пријевремене парламентарне изборе у Бугарској.

Позив Анкаре да око 60.000 бугарских држављана у Турској гласају за странку Дост оцијењен је као директно мијешање у унутрашње ствари Бугарске.

Софија је због тога опозвала свог амбасадора из Турске Надежду Нејски и протјерала тројицу турских држављана, уз образложење да представљају пријетњу за националну безбједност земље.

Присталице Уједињених патриота блокирали су сва три гранична прелаза према Турској у намјери да спријече Турке са правом гласа да изађу на изборе у Бугарској.

Извор: Срна