latinica  ћирилица
22/03/2017 |  08:52 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Пао извјештај о раду Владе Ф БиХ: Опозиција тражи оставку Новалића

Опозиција у федералном парламенту, предвођена СДП-ом, затражила је данас оставку премијера Владе Ф БиХ Фадила Новалића.
Представнички дом Парламента Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента Федерације БиХФото: klix.ba

Томе је предходило гласање о Извјештају о раду Владе ФБиХ за прошлу годину, који није добио подршку, будући да је за њега гласало 47 посланика, што није натполовична већина.

Један посланик је био против, а 31 суздржан. Владин извјештај о раду подржали су посланици СДА, ХДЗ-а БиХ, посланици СББ-а били су дијелом за, а дијелом суздржани, док су против гласало посланици ДФ-а и СДП-а.

У сали Парламента се након објаве резултата гласно говорило: “Пала Влада!“.

Федерални премијер Фадил Новалић није се очитовао о захтјевима СДП-а за оставку, нити је давао изјаве медијима.

Шеф Клуба ХДЗ-а БиХ Јозо Багарић изразио је незадовољство што није изгласан извјештај о раду Владе за прошлу годину.

Он је напоменуо да се то десило јер низ посланика из СДА и СББ-а није било на сједници. На упит, шта мисли о могућем изгласавању неповјерења Влади, казао је “било је изгласавања и неповјерења Влади платформе, па се ништа није десило“.

Шеф Клуба посланика СДА Исмет Османовић рекао је да је право опозиције да тражи оставку премијера, али да владајуће странке чврсто стоје иза Владе.

Недолазак неколико посланика парламентарне већине доводи се у везу са изјашњавањем о Закону о ПИО и измјенама Закона о раду, који су важни реформски закони.

Након што се премијер ФБиХ Фадил Новалић није желио обратити посланицима, како би образложио програм рада Владе ФБиХ за прошлу годину, на њега се јавно обрушио посланик ДФ-а Џевад Аџем.

"Ви сте једна марионета. Суштина је да нас премијер убјеђују да живимо живот просперитета. Али то није на терену. Премијер ФБиХ каже да спадамо у најнезадуженију земљу, што није тачно. Програм рада су сабрана дјела нерада ове Владе", рекао је Аџем.

Иако је била најављена тематска сједница о исељавању становништва, федерални парламент је одлучио да данас настави раније прекинуто засједање.

Посланик СДП-а БиХ Енвер Биједић предложио је данас Парламенту ФБиХ да се изјасни о траси пута Београд-Сарајево, али предложена иницијатива није добила потребну већину.

Биједић, који је раније обављао функцију министра саобраћаја у Влади Ф БиХ, предлагао је трасу Београд-Бијељина-Брчко-Тузла-Сарајево, али је приједлог одбачен уз образложење да се о будућој дионици морају изјаснити и Владе Србије и Републике Српске.

Извор: Агенције