latinica  ћирилица
22/03/2017 |  08:55 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Разграничити надлежности ентитетских судова и Суда БиХ

Република Српска се у реформи правосуђа у БиХ залаже да буде јасно разгранична надлежност Суда БиХ и судова у ентитетима јер Тужилаштво и Суд БиХ злоупотребљавају институт проширене надлежности, рекао је савјетник министра правде Српске Никола Ковачевић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Не могу Тужилаштво и Суд БиХ по свом нахођењу преузимати предмете који су у искључивој надлежности правосудних институција Српске", рекао је Ковачевић за "Глас Српске".

Он је подсјетио да су предмети преузимани без икаквог образложења, па се дешавло да због нерада дође и до њихове застаре.

Ковачевић је истакао да је Закон о судовима Српске јасно децидирао и регулисао за која кривична дјела су надлежни основни судови као првостепени, за која окружни као другостепени и Врховни суд Српске као задња инстанца која рјешава предмете на основу жалби и ванредних правних лијекова.

Он је додао да је у Српској у поступку доношење новог кривичног законика, који је потпуно усаглашен са најсавременијим стандардима.

"Залажемо се да за кривична дјела прописана овим закоником искључиво буду надлежни правосудни органи Републике Српске", рекао је Ковачевић.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша каже да треба уједначити законодавство да се не би дешавало да за иста кривична дјела судови суде према различитим законима и да БиХ због тога буде затрпана пресудама Уставног суда БиХ или Европског суда за људска права.

"Формирана је радна група за хармионизацију сва четири кривична закона у БиХ. Она би ускоро требало да заврши посао како би сви изашли са уједначеним приступом", рекао је Грубеша.

Он је навео да БиХ мора донијети закон о судовимам, изражавајући увјерење да ће та страница бити затворена до краја године.

Извор: СРНА