latinica  ћирилица
22/03/2017 |  10:31 | Аутор: РТРС

Српски војници у септембру на маневрима са "Источним НАТО-ом"

Војска Србије ће у септембру први пут учествовати у војној вјежби Организације уговора за колективну безбједност, коју предводи Русија и представља источни пандан НАТО-у, пишу "Вечерње новости".
Војска Србије - Фото: ТАНЈУГ
Војска СрбијеФото: ТАНЈУГ

Србија, која је до сада учествовала као посматрач на сличним маневрима, сада ће први пут послати и своје војнике на вјежбу под називом "Нераскидиво братство 2017".

У тој вјежби, која ће бити одржана у Казахстану, учествоваће више од 1.500 војника различитих родова и служби, а Војску Србије представљаће инжењеријска јединица, док ће учествовати и припадници полиције.

У Министарству одбране Србије навели су да ће сценарио вјежбе, стурктура и састав учесника и сви други детаљи ускоро бити детаљно усаглашени са партнерима Организације уговора за колективну безбједност.

Из ресорног министарства додају да организација заједничких вјежби са Организацијом уговора за колективну безбједност на територији Србије није могућа због прописа који ограничавају ангажовање састава овог војног савеза изван граница чланица.

Шеф делегације Скупштине Србије при овој организацији Милован Дрецун рекао је да не треба очекивати политичке посљедице већег ангажмана Србије у активностима Организације уговора за колективну безбједност, додајући да се одласком припадника Војске Србије у Казахстан уздиже војни аспект сарадње.

- На исти начин како развијамо сарадњу са НАТО, имамо интерес и да сарађујемо са Русијом и са Организацијом уговора за колективну безбједност. Дијелимо сличне безбједносне изазове са државама чланицама овог савеза и логично је да се са проблемом тероризма, исламског екстремизма и трафикинга суочавамо са страним партнерима  - рекао је Дрецун.

Члан српске делегације Јован Палалић сматра да учешће Војске Србије на вјежбама ове организације неће бити по вољи Бриселу, али да без обзира на то Србија треба да гледа свој интерес и развија равномјерну сарадњу са оба савеза.

Палалић каже да је сарадња са Организацијом уговора за колективну безбједност прилика за набавку савременог наоружања, као и продор српске војне индустрије на нова тржишта.

Извор: СРНА