latinica  ћирилица
22/03/2017 |  10:59 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Павић: СзП да рјешава проблеме са коалиционим партнерима

ДНС сматра да је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић у праву када каже да лидер СДА Бакир Изетбеговић треба да повуче први потез у рјешавању кризе власти у БиХ, али и да представници Савеза за промјене у институцијама БиХ морају утицати на коалиционе партнере да се почну рјешавати питања на која упозорава опозиција на нивоу БиХ, каже предсједник ДНС-а Марко Павић.
Марко Павић - Фото: СРНА
Марко ПавићФото: СРНА

"Сви неријешени предмети у вези са правосуђем, Судом у Стразбуру, изборима и слично, су из Федерације БиХ и дјелимично у надлежности БиХ. Ту нема Републике Српске", рекао је Павић.

Он је нагласио да на они који врше власт у Републици Спрској, то раде одговорно.

"На нивоу БиХ смо опозиција и понашаћемо се како се понаша Савез за промјене у Народној скупштини Републике Српске и како се у парламенту Српске понашају странке из Федерације БиХ", навео је Павић.

Он каже да се у ДНС-у питају како то да су представници Савеза за промјене у институцијама БиХ забринути што опозиција у БиХ предузима неке мјере које се њима не свиђају.

Према његовим ријечима, у посљедња два дана представници Савеза за промјене и многе странке из Федерације БиХ питају се шта ће бити даље до сједнице Дома народа парламента БиХ и хоће ли СНСД и ДНС долазити на сједнице.

"Они нас упозоравају да је дејтонска обавеза да се долази на сједнице Дома народа у БиХ и ми се у ДНС-у питамо - како то да су они забринути што опозиција предузима неке мјере које се њима не свиђају?", рекао је Павић.

Он је додао да представници Савеза за промјене треба да се запитају како се они понашају у Народној скупштини Републике Српске.

"Колико су пута они до сада напустили Народну скупштину, а ДНС и СНСД нису правили проблем од тога као одговорне странке које су прихватиле да врше власт у Републици Српској и извршавају оно што је Уставом и законом дато у надлежност парламенту Српске", каже Павић.

Он је поручио да представници Савеза за промјене на исти начин треба да се понашају на нивоу БиХ.

"Они чине власт, а власт никада није питала опозицију до сада за било коју функцију, било коју одлуку или било шта што се одлучује у овим институцијама", истакао је Павић.

Извор: СРНА