latinica  ћирилица
22/03/2017 |  11:25 | Аутор: РТРС

Калабић: Параџемати озбиљан безбједносни проблем

Члан Одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност Драго Калабић сматра да су вехабијски параџемати и кампови за обуку терориста у БиХ озбиљан безбједносни проблем који може да угрози БиХ и Европу.
Драго Калабић - Фото: РТРС
Драго КалабићФото: РТРС

"Ово је дугогодишњи проблем према коме ће се озбиљно морати да одреди Република Српска. Терористички напади у Паризу и Бриселу јасно показују шта је циљ радикалних исламиста и због тога не смије бити ништа прече од очувања безбједности Српске и њених грађана", рекао је Калабић.

Он тврди да се у борби против радикланог ислама желе везати руке Републици Српској.

"Намјера одређених кругова из Сарајева је да се у потпуности уништи безбједноси систем Републике Српске. Проблем је што и поједини Срби, који су на функцијама у овом граду, шуте о овим намјерама", каже Калабић.

У Републици Српској вехабије су лоциране на подручју Прњавора, Теслића, Котор Вароша, Бањалуке, Добоја и Бијељине, наводи се у повјерљивом извјештају безбједносних служби Српске, у који је увид имао "Еуроблиц".

У извјештају се наводи да присталице радикалних исламистичких покрета у БиХ диверзантско-терористичку обуку у најстрожој тајности обављају у вехабијској комуни у насељу Дебељак, на подручију општине Цазин, као и у ширем рејону села Брезичани, на подручју општине Доњи Вакуф.

Извор: СРНА