latinica  ћирилица
22/03/2017 |  11:41 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Нису разматране измјене и допуне Закона о акцизама

Савјет министара БиХ није данас разматрао Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода и Приједлог закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић изјавио је новинарима након сједнице да приједлози ових закона нису били на дневном реду данашње сједнице Савјета министара БиХ.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници није био министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Вјекослав Беванда који је службено одсутан, те наведене тачке нису разматране.

Он је напоменуо да је неизвјесно када ће ово питање доћи на ред, да су рокови за доношење ових закона врло упитни и да је усвајање измјена и допуна Закона о акцизама свакако један од предуслова наставка сарадње са ММФ-ом.

"Што се тиче Савеза за промјене и мене лично као министра ми немамо став Владе Републике Српске да ли она подржава овај закон о акцизама, да ли јој требају средства ММФ-а и наставак и проширење сарадње са ЕБРД-ом и Свјетском банком. То је за нас релевантно када се будемо одлучивали да ли ћемо гласати за овај закон или не", рекао је Шаровић.

Он је навео да нема става Владе Републике Српске с обзиром на то да би додатних 15 фенинга на цијену горива сигурно погодило пољопривредни сектор у цијелој БиХ, па и Српској, а не зна се ни да ли Влада има одговарајући план којим би умањила штете које би пољопривредни сектор усвајањем овог закона претрпио.

"Важно је за овај закон да имамо мишљења надлежних институција ентитетских влада и других институција, јер ће они у највећој мјери бити корисници ових средства која ће бити добијена измјенама Закона о акцизама. Посебно је важно и да имамо став Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ као кључне институције у овом процесу", сматра Шаровић.

На питање да ли је Влада Федерације БиХ доставила свој став о измјенама и допунама закона о акцизама, Шаровић је одговорио да нема информације о томе и да је то мање важно јер та тачка није била на дневном реду.

Шаровић је саопштио да на данашњој сједници нису разматране ни измјене Кривичног закона БиХ.

"Има много проблематичних одредаба и чланова. Ријеч је о веома важном закону и неопходно је прибавити мишљење свих надлежних и релевантних институција. Оног тренутка када та мишљења буду достављена Савјету министара БиХ путем ресорног министарства биће предмет расправе на сједници Савјета министара БиХ", појаснио је Шаровић.

ИЗМИЈЕНИТИ ЗАКОНЕ У СКЛАДУ СА ПРЕПОРУКАМА ФАТФ

Савјет министара БиХ разматрао је данас спровођење Акционог плана Управе за спречавање прања новца и финансирања тероризма и препоручило владама ентитета да у најкраћем року започну активности на измјенама и допунама Кривичног закона Федерације БиХ и Закона о осигурању Републике Српске у складу с препорукама ФАТФ.

ФАТФ је међудржавно тијело које има за циљ да развија и унапређује мјере и радње за борбу против прања новца и финансирања тероризма на националном и међународном нивоу.

ФАТФ прати напредак који земље чланице постижу у имплементацији неопходних мјера, анализира технике прања новца и финансирања тероризма и њихове противмјере, и промовише усвајање и примјену одговарајућих мјера на глобалном нивоу.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је препоручено да буде окончана процедура усвајања код надлежних парламената Закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању Републике Српске, Закона о тржишту папира од вриједности и Закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима Брчко дистрикта.

Министарство правде БиХ предузеће неопходне активности како би било обезбијеђено да непрофитне организације не могу бити злоупотријебљене за финансирање тероризма према ФАТФ-овој посебној препоруци.

Неопходно је изнаћи и рјешење с циљем избјегавања двоструке/троструке регистрације и побољшања механизма за реципрочно признање удружења и фондација, односно успостављања заједничке базе података невладиног сектора у БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је на данашњој сједници Информацију о могућностима обезбјеђивања пензионог и здравственог осигурања за пољопривредне произвођаче у БиХ у којој се истиче да је неопходно даље прилагођавање и унапређење система пензионог и здравственог осигурања за пољопривредне произвођаче у БиХ.

Информација обједињује податке Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, федералног Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства и Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Брчко дистрикта, а с обзиром на чињеницу да су развој политика, успостављање система здравствене заштите и пензионог осигурања у надлежности ентитета и Брчко дистрикта.

Савјет министара БиХ донио је Правилник о измјени Правилника о цијени личних докумената, према којем ће садашње цијене важити до краја године.

У међувремену, Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ, у сарадњи са релевантним институцијама, предузеће очекиване активности с циљем смањења цијене личних докумената и о томе обавијестити Савјет министара БиХ.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о усвајању Политике информационе безбједности у институцијама БиХ за период 2017-2022. године која уважава препоруке и слиједи међународне стандарде у овој области.

Политиком су дефинисана правила која се односе на информатичку опрему /хардвер и софтвер/, лица одговорна за администрацију информационог система, све запослене и кориснике система у институцијама БиХ.

Ова политика у себи садржи и едукативну компоненту јер указује на потребу да свака институција реализује сопствене политике информационе безбједности увођењем система за управљање информационом безбједношћу и развијањем програма с циљем прикључења БиХ развијеном свијету и стварања услова за побољшање укупног квалитета живота.

Савјет министара БиХ усвојио је извјештај Министарства правде БиХ о спровођењу програма ЕУ "Европа за грађане 2014-2020" за прошлу годину којим се подстиче сарадња међу грађанима и њиховим организацијама и пружа подршка групама грађана, невладиним организацијама и јединицама локалне самоуправе.

Министарство правде БиХ је од децембра 2015. до децембра 2016. године организовало 10 инфо дана и радионица с циљем представљања могућности које нуди програм, а апликанти из БиХ су током 2016. године учествовали на два јавна конкурса за достављање пројектних приједлога.

У одобреним пројектима апликанти из БиХ у два случаја учествују као носиоци пројеката чија је укупна вриједност 75.250 евра, а у 12 европских пројеката апликанти из БиХ учествују као партнери.

Улазна карта за учешће у програму у 2016. години износила је 15.000 евра.

Из ИПА 2012. обезбијеђено је суфинансирање од 13.500 евра /90 одсто/, а из буџета БиХ уплаћено је 1.500 евра /10 одсто/.

Савјет министара БиХ усвојио је и информацију о истраживању квалитета соли на тржишту БиХ које ће Агенција за безбједност хране БиХ спровести у 2017. години, у сарадњи са Уницефом.

Циљ овог истраживања је прикупљање података о квалитету соли који ће послужити за израду стратешких докумената или стручних студија.

У зависности од добијених резултата, прикупљени подаци могу послужити и као основ за планирање и провођење активности с циљем постепеног смањивања уноса соли.

На тај начин би се БиХ придружила групи земаља које су прихватиле циљеве Свјетске здравствене организације и УН о постепеном смањивању уноса соли за 30 одсто до 2025. године.

Извор: СРНА