latinica  ћирилица
22/03/2017 |  12:19 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Трнинић: Разумијем забринутост радника ЖРС, али не и начин испољавања (ВИДЕО)

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић сматра да су протести жељезничара били неоправдани, те да разумије забринутост радника, али не и начин на који то испољавају.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

- Не разумијем који је то захтјев да буде исплаћена фебруарска плата, она би свакако била исплаћена идуће седмице. Никад није каснила плата у Жељезницама, само је сада исплаћена два-три дана раније - рекао је Трнинић.

Он каже да је у сваком случају задовољан што је протест прекинут јер су појединци, штрајкујући глађу, угрозили своје животе и забринули своје породице.

- Разумијем забринутост запослених у Жељезницама јер је неодрживо садашње стање. Кренули смо у процес реконструкције, па је забринутост радника за езгистенцију оправдана. Забринутост разумијем, али не и начин на који то испољавају. Мислим да то није у реду - рекао је новинарима Трнинић.

Он каже да су и синдикати свјесни неопходности реорганизације "Жељезница".

- Нормално ту имамо различита виђења о темпу и неким рјешењима која су у плану реконструкције, почевши од правилника, систематизације радних мјеста, али то је жива материја и то ћемо у сарадњи са синдикатима рјешавати - истиче Трнинић.

Ове седмице наставак разговора о реконструкцији пруге Нови Град

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић најавио је данас да ће ове седмице, највјероватније у петак, 24. марта, бити настављени разговори са представницима кинеске компаније "Чајна Шандонг интернешнел енд техникал кооперејшн груп" о реконструкцији жељезничке пруге Бањалука-Приједор-Нови Град.

Он је истакао да се паралелно са истом компанијом воде разговори о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор и брзог пута Приједор-Нови Град.

- Разговори су одмакли и надам се да ћемо се приближити коначно реализацији тих пројеката - рекао је Трнинић.

Он се данас у Новом Граду састао са начелником општине Мирославом Дрљачом и општинским руководством.

- Прије седам дана био сам у Новом Граду на почетку кампање о безбједном учећшу трактора у саобраћају и том приликом смо договорили састанак на којем бисмо разговарали о темама које кандидује ова локална заједница - рекао је Трнинић.

Дрљача каже да је од почетка године поново потенцирано питање отварања граничног прелаза са Хрватском.

- То је више враћање на статус који је гранични прелаз имао прије 1. јула 2013. године, до уласка Хрватске у ЕУ - рекао је Дрљача.

Он је навео да ово питање није у надлежности Министарства саобраћаја и веза.

- Очекујемо од Министарства помоћ у дијелу да нам овлаштени институт уради инспитивања носивости моста, што је постављано као услов за отварање граничног прелаза за теретни саобраћај - каже Дрљача.

Он истиче да је ово питање веома важно за Нови Град због чињенице да су привредници принуђени да користе обилазне правце за превоз робе и тако додатно увећавају своје трошкове.

- Сматрамо да је за ову општину значајно и питање у вези са организацијом у Жељезницама Републике Српске, конкретно мислимо на статус секције у Новом Граду, јер сматрамо да би њено укидање узроковало додатно повећање незпослености, што опет доводи до одласка младих у друге земље - каже Дрљача.

Дрљача је истакао да је општина заинтересована за више инфраструктурних пројеката које може реализовати заједно са Јавним предузећем Путеви Републике Српске, а који би довели до побољшања квалитета живота грађана Новог Града.

Извор: СРНА