latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:17 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Клуб Срба у ПС: У институцијама БиХ нема одлука без било ког народа

Чланови Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић, Небојша Радмановић и Драгутин Родић упозорили су данас да се у институцијама БиХ ниједна одлука не може донијети без било ког народа.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

- Наш недолазак на сједницу Дома народа парламента БиХ био је одговор на једностран и ванинституционални поступак /бошњачког члана Предсједништва БиХ и лидера СДА/ Бакира Изетбеговића у вези са ревизијом пресуде против Србије - навели су делегати из СНСД и ДНС, саопштено је данас из Сектора парламента БиХ за односе с јавношћу.

Новић, Радмановић и Родић истакли су да су о недоласку на сједницу благовремено обавијестили Колегијум Дома народа, "што је за резултат имало и одгађање сједнице".

Они истичу да је то и упозорење свима у БиХ да се не могу тако понашати и да се ниједна одлука у институцијама БиХ не може донијети без било ког народа.

Делегати СНСД-а и ДНС-а наводе да је суштина опстанка БиХ и Дејтонског мировног споразума консензус и компромис оних који одлучују о њеној судбини, што је у случају захтјева за ревизију изостало.

Они додају да је "ово прилика да се укаже на непродуктиван рад Савјета министара БиХ што је видљиво и из материјала који се достављају у парламентарну процедуру гдје изостају закони, посебно они који су од интереса за европски пут и живот њених грађана".

"На то указује и чињеница да се ни данас на Савјету министара нису нашли закони који су услов ММФ-а, као што је закон о акцизама и други", наглашавају српски делегати из СНСД-а и ДНС-а.

Новић, Радмановић и Родић наводе да одбијају изјаве појединаца да је ријеч о бојкоту институција, а посебно осуђују "трчање за призивањем у помоћ међународних институција на које су се појединци навикли у прошлости да интервенишу у БиХ".

"Поставља се питање гдје су ти исти били у случају ревизије", истичи они.

Извор: СРНА