latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:31 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Јерковић у посјети хрватским повратницима у Дервенти

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић изјавио је данас у Дервенти да је Хрватска у посљедњих шест година највећи појединачни донатор за повратак Хрвата на цијелом простору БиХ.
Дервента: Јерковић, Милас, Мажар - породица Гргић - Фото: СРНА
Дервента: Јерковић, Милас, Мажар - породица ГргићФото: СРНА

Јерковић је посјетио повратничку породицу Иве Гргића у насељу Жеравац која се бави воћарством и том приликом истакао да је ова породица примјер како се на овом простору може живјети од свог рада.

"Њима је страдао један број садница, али се нису предали већ су наставили са садњом и обраћали су се за помоћ институцијама БиХ и Хрватске", рекао је Јерковић.

Он је додао да су Хрватска и Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске помогли повратничкој породици у Жеравац, али да им је потребна додатна помоћ да би набавили још садница.

"Позвао бих све донаторе који имају могућност и воље да подрже обнову и повратак. Више од 5.000 људи, који се желе вратити на ове просторе, поднијело је захтјев", рекао је Јерковић током посјете породицама Гргић и Ороз са делегацијом хрватске Централне државне канцеларије за Хрвате ван Хрватске коју је предводио Звонко Милас и Државне канцеларије за обнову и стамбено забрињавање коју је предводио Никола Мажар.

Милас је изјавио да је подигнути воћњак импресиван и да је резултат упорности, те изразио наду да ће још бити људи који ће на сличан начин остваривати приходе за егзистенцију.

Иво Гргић рекао је да се вратио 1999. године, а воћњак је подигао 2012. године. "На двије локације имам засађено 4,6 хектара садница јабуке. Пласирамо цијели род на простор БиХ", каже Гргић.

У делегацији су били и амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио, генерални конзул Хрватске у Бањалуци Златко Крамарић, предсједник Скупштине општине Дервента Маријан Кљајић. Они су посјетили и фрањевачки самостан Плехан, те дом Хрватског културног друштва "Напредак" у Дервенти.

Извор: СРНА