latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:18 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Гускова: Балкан не смије постати центар Исламске државе

Академик Јелена Гускова изјавила је да не смије бити допуштено да Балкан постане центар тероризма Исламске државе.
Јелена Гускова - Фото: RT
Јелена ГусковаФото: RT

Гускова је рекла да је код Албанаца са Косова и мањег дијела муслимана у БиХ који ратују на страни Исламске државе искоришћен религијски фактор.

- Не смијемо допустити да Балкан постане центар тог муслиманског тероризма. Од нас зависи много. Ако добијају подршку НАТО-а, надам се да неће добити подршку Вашингтона - навела је Гускова, која је инострани члан Српске академије науке и умјетности и члан Сената Републике Српске.

Када је ријеч о Русији, каже Гускова, она је увијек била против тих процеса и прва је кренула у велику борбу против муслиманског тероризма у Сирији.

- Ријеч је о врло озбиљном и опасном процесу у свијету, који има своју локацију и на Балкану, а Срби су близу и зато је то врло опасно. Нама је важно да Република Српска, која чврсто стоји на ногама и која је по мојој процјени јединствени центар српства на Балкану, буде противтежа том процесу - истакла је Гускова.

Говорећи о НАТО бомбардовању СР Југославије, које је почело 24. марта прије 18 година, Гускова каже да је данас у односу на 1999. годину велика разлика у међународним односима.

- Огромна је разлика у односу великих држава према међународном праву, као и у односу између великих сила, што је врло важно. У вријеме када је почело бомбардовање Русија је била на кољенима, односно на полукољенима - каже Гускова.

Истиче да је Русија покушавала да утиче на НАТО да заустави агресију, али да од тога ништа није било.

Подсјетивши да су руски војници ушли на Косово и Метохију у јуну 1999. године, Гускова каже да та акција није имала подршку руских власти, али да се Виктор Черномидин, који је у име међународних организација био преговарач са предсједником СР Југославије Слободаном Милошевићем, сагласио са америчким планом.

- Та је ситуација била јако тешка. Русија је данас потпуно стала на ноге и сада заузима врло чврст став када је ријеч о међународном плану и позицијама држава у свијету - рекла је Гускова.

Она каже да се Русија нада да ће и САД, која је раније диктирала свој морал и тзв. демократски систем читавом свијету, сада промијенити свој став.

- Сада има најава да Вашингтон то неће радити. Била би срећа за сваки народ на Балкану да сада сам ствара своју спољашњу и унутрашњу политику - поручила је Гускова.

Извор: СРНА