latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:54 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Нар би ускоро могао да се бере и на плантажама у Требињу (ВИДЕО)

Умјесто са самоникле саднице, дивљи шипак или нар, ускоро би могао да се бере и на плантажама.
Произодња нара у Требињу - Фото: РТРС
Произодња нара у ТребињуФото: РТРС

Породица Скочајић из Требиња, због потражње сока од дивљег шипка, прије двије године засадила је прву плантажу, на површини од једног хектара.

Незапослени дипломирани информатичари и економисти на подизање веће плантаже одлучили су се на основу ранијег породичног искуства о узгоју шипака. Површина, са око хиљаду петсто садница, уједно је огледна.

- Улагања су велика, саднице су доста скупе, мада смо ми произвели саднице, плати се механизација, рад, онда се чека пет година на први род, каже Миљан Скочајић.

Скочајићи су, послије школовања, одлучили да се врате у Требиње. С обзиром на то да су без запослења, одлучили су се за плантажни узгој који не захтијева много улагања. Предност виде у чињеници да сличних плантажа нема.

- Јесте да се чека одређени период, шипак је култура која не захтијева много улагања, прскања, шипак успијева у кршу, мислим да је јако захвалан за производњу, истакао је Срђан.

Да би заокружили производњу, Скочајићи планирају да засаде још два-три хектара.

Шансу за проширење плантаже виде и у закупу државног земљишта, у оквиру активности које је покренуо Град Требиње, у сарадњи са Министарством пољопривреде.