latinica  ћирилица
23/03/2017 |  16:04 | Аутор: РТРС

Милићевић: У ФБиХ више нема неопорезивих примања

Федерални министар финансија Јелка Милићевић изјавила је данас да у Федерацији БиХ више нема неопорезивих примања.
Јелка Милићевић - Фото: Screenshot/YouTube
Јелка МилићевићФото: Screenshot/YouTube

На данашњој сједници Владе ФБиХ у Мостару усвојен је Преднацрт закона о доприносима и Преднацрт закона о порезу на доходак.

Милићевићева је на конференцији за новинаре рекла да је новост, када је ријеч о закону о порезу на доходак, да се проширује основица, те да је такво законско рјешење и у ближем и у даљем окружењу.

"Све што се прима као накнада раднику је опорезиво", рекла је Милићевићева.

Она је објаснила да ће код пореза на доходак постојати три стопе. Прва је нулта и у њу спадају плате до 700 КМ, друга је стопа од 10 одсто и она ће обухватити плате од 700 до 1.500 КМ, док ће се нето плате веће од 1.500 КМ опорезивати 20 одсто.

Милићевићева је навела да је жеља Владе била да се наведеним законским рјешењима створи пословно окружење и исти приступ за све послодавце на тржишту Федерације, те да се створи хармонизација законских рјешења с Републиком Српском.

"Опредијелили смо се да подржимо стопу од 33 одсто и да толико проширимо основицу која ће донијети толико прихода колико имају и сада ванбуџетски фондови. Основни принцип био је да се смање доприноси на бруто плате који су по садашњем закону били 41,5 одсто", рекла је федерални министар финансија.

На питање да ли су закони усаглашени са послодавцима и синдикатима Милићевићева је истакла да послодавци имају своје интересе, а да синдикати нису ни изнијели никакав конкретан приједлог.

Извор: Срна