latinica  ћирилица
23/03/2017 |  16:32 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Промовисана књига свештеномученика епископа бањалучког Платона (ВИДЕО)

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци промовисано је четврто издање књиге "Наука и религија, хришћански идеали и материјалистичко схватање живота" епископа бањалучког Свештеномученика Платона Јовановића. Владика Платон ову књигу написао је 1906. године.
Књига свештеномученика епископа бањалучког Платона - Фото: РТРС
Књига свештеномученика епископа бањалучког ПлатонаФото: РТРС

Епископ Платон је, прије избора за епископа, много радио на списатељском плану, а у Јагодини је штампао философско-теолошку расправу "Наука и религија", чиме се, по ријечима оних кјои су упознати са његовим дјелом, потврдио и као мислилац.

- Човјек који је уочио једно од темељних питања свога времнена, то је питање о основама људског сазнања, али и питање уређења у друштву и поставио је темељно питање односа науке и религије, рекао је Жељко Вујадиновић, историчар

Поводом 75 година од страдања епископа бањалучког Платона, Народна и универзитетска библиотека издала је ову књигу према другом, дорађеном издању из 1938. године.

- Значај ове књиге није само због јубилеја, него због њеног садржаја који је и данас актуелан о повезаности науке и религије, нагласила је Љиљана Петровић Зечић.

5. маја навршиће се 75 година од мученичке смрти епископа бањалучког Свештеномученика Платона, када су га усташе убиле и бациле у ријеку Врбању.