latinica  ћирилица
23/03/2017 |  17:08 ⇒ 24/03/2017 | 07:32 | Аутор: РТРС

Сједница Представничког дома ПС БиХ без посланика СНСД, смијењен Јусић (ВИДЕО)

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ поново је одржана без посланика СНСД-а.
Сједница Представничког дома ПС БиХ - Фото: РТРС
Сједница Представничког дома ПС БиХФото: РТРС

"Све док том скупштинском дому предсједава Шефик Џаферовић нећемо присуствовати сједницама", поручили су из Клуба посланика СНСД-а. Посланици из СДС-овог клуба били су присутни и, за разлику од прошле сједнице, гласали су о појединим тачкама дневног реда.

Нису успјели спријечити смјену Сеада Јусића са позиције замјеника министра одбране БиХ, којег група посланика сматра кривим јер је дозволио употребу и учешће дијела Оружаних снага БиХ на церемонији обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске, у Бањалуци.

Криза институција БиХ се наставља иако је спласнуло догађање у вези са једностраним ванинституционалним захтјевом за ревизију одлуке МСП из 2007. године. Као одговор на такве потезе посланици СНСД-а у континуитету не присуствују сједницама ПД, уз образложење да ће тако чинити све док Представничком дому предсједава Шефик Џаферовић.

- Његова ратна прошлост је превише оптерећена сумњама о умијешаности у ратне злочине над Србима, тврди шеф посланичког клуба СНСД Сташа Кошарац.

- СНСД и даље заступа јасан став, а то је да нећемо присуствовати сједницама Представничког дома све док им предсједава Шефик Џаферовић /СДА/, кога прати његова ратна хипотека. Џаферовић не може да представља нас из СНСД-а, јер не желимо да вријеђамо емоције многих наших људи који су у протеклом рату имали веома трагичне посљедице - рекао је Кошарац новинарима.

Присуство данашњој сједници посланици СДС-а правдали су настојањем да не учествују у, како је казао замјеник предсједавајућег ПД Младен Босић, рушењу дејтонских институција.

Све у вези с измјенама Закона о акцизама, као услову за нови аранжаман с ММФ-ом, треба да изгласа коалициона власт на нивоу БиХ у којој је и СДС, рекао је Сташа Кошарац новинарима у скупштинском холу, одговарајући на прозивке Младена Босића.

- Грађани Републике Српске нису изабрали СДС да врши власт у институцијама БиХ. СДС је изабрао Изетбеговић и то није, како каже Мирко Шаровић /СДС/, "бриселска", већ "Бакирова коалиција", рекао је Кошарац, реагујући на данашње оптужбе.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није данас подржао смјену министарке одбране БиХ Марине Пендеш и њеног замјеника Бориса Јеринића , али је прихватио смјену замјеника Сеада Јусића, за шта је СДС директно оптужио СНСД-ове посланике који су својим недоласком омогућили овакав исход.

Предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић, затражио је да надлежна парламентарна комисија у складу са Кодексом понашања посланика и делегата у ПС БиХ размотри неоправдане изостанке посланика са сједница домова и казни их.

Представнички дом Парламента БиХ усвојио је данас Приједлог измјене Закона о Јавном радио-телевизијском систему БиХ који је разматран по хитном поступку, а којим се предвиђа да постојећи модел наплате РТВ таксе путем телеком оператера буде настављен до краја године. 

По хитном поступку усвојени су Приједлог измјена и допуна Закона о раду у институцијама БиХ и Приједлог допуне Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.