latinica  ћирилица
25/03/2017 |  10:06 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Терориста током рата у БиХ био припадник злогласног одреда "Ел муџахид" (ВИДЕО)

Радикални исламиста Халид Масуд, који је у сриједу извршио терористички напад у Лондону, био је припадник злогласног одреда "Ел муџахид" током рата у БиХ, пише београдски "Блиц".
Халид Масуд - Фото: ТАНЈУГ
Халид МасудФото: ТАНЈУГ

Масудово име је на списку 1.700 бораца овог одреда. Стручњаци за ову област кажу да овај податак не изненађује, јер је главна повезница скоро свих терористичких напада у Европи и САД, увијек Босна и Херцеговина.

Рођен као Британац Едријен Расел, почетком деведесетих година примио је Ислам и добио име Халид Масуд. Под овим именом налази се у евиденцији одреда Ел Муџахид, од када је у мају 1993. године у БиХ дошао преко Хрватске са службеном картицом Високог саудијског комитета, о чему свједоче бројни досијеи. Стручњаци истичу Масудову везу са Абу Хамзом и Омаром Бакри Мухамедом – кључне вехабијске вође које су почетком рата у БиХ одиграли пресудну улогу у формирању ,,Ел Муџахида'' – одреда, који је дјеловао у оквиру Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, а чији су припадници чинили стравичне злочине над српским цивилима и војницима.

- Он је, дакле, фрустрирани борац Ел муџахида, који је учествовао у свим злочинима и на Озрену и у средњој Босни, и који сад револтиран према британској влади што га очито није збринула као њиховог сарадника, који је по њиховом налогу примио ислам и залутао у радикални ислам, вјероватно сад реагује на то, али наравно ово је дио ширег плана Ал Каиде и његове везе са Саудијском Арабијом, истакао је Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

Терористички напад у Лондону (Фото: Tanjug/AP)

Готово сви велики терористички напади у Европи и САД имали су неку везу са БиХ, што је насљеђе политике Алије Изетбеговића и СДА, каже Галијашевић и додаје да је напад у Лондону само још један од доказа. На везу терориста ИСИЛ-а са БиХ указивали су и свјетски медији, који су озбиљно схватили и Рајловац и Зворник. То потврђује листа 78 терористичких напада широм свијета, коју је објавио Стејт департмент.

Извјештај Стеј департмента: "Током рата од 1992. до 1995. године у БиХ је допутовало много исламских бораца, како би локалним муслиманима помогли у одбрани. Неколико стотина их је још активно у фундаменталистичким исламским организацијама и у великој мјери утичу на одређене сегменте живота муслимана у БиХ."

- Мислим да су светски медији много реалнији по питању слике која долази из БиХ. На неки начин овде покушава да се прикрије број џихад ратника који долазе у БиХ, рекао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова.

Халид Масуд након напада у Лондону (Фото: Танјуг)

И док ниво БиХ, званчно покушава да минимизира опасност од радикалних покрета, према повјерљивим извјештајима безбједносних служби Српске, вехабије су лоциране у насељима Лишња и Доња Мравица код Прњавора, теслићком селу Каменица, Новоселији и Врбањи, код Бањалуке, Шипрагама, код Котор Вароша, Которском, код Добоја и у бијељинском насељу Јања. На подручју БиХ забиљежено је 38 параџемата.