latinica  ћирилица
25/03/2017 |  15:14 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Повећање акциза неће утицати на цијену дизел горива

Министарство финансија Републике Српске саопштило је данас да евентуално повећање акциза за нафтне деривате неће утицати на цијену дизел горива које користе пољопривредници у Српској.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Министарства финансија Републике Српске наводе да за разлику од пољопривредних произвођача у Федерацији БиХ /ФБиХ/, произвођачи у Српској имају регресирано дизел гориво за које ни данас, а ни убудуће, неће плаћати акцизу на дизел гориво, накнаду за изградњу путева и изградњу ауто-путева.

"Лаж је да се скупљом нафтом жели компензовати буџетски дефицит јер та средства не иду у буџет Републике Српске, већ су намјенска средства `Аутопутева Републике Српске` и директно се уплаћују овом предузећу", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се наводи да СДС наставља да обмањује јавност питањима везаним за Аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и начином кориштења средстава из акциза за нафтне деривате.

Из Министарства су навели да СДС данас тврди да нема ништа са Аранжманом са ММФ-ом, али да је познато да је Аранжман могуће постићи само ако се са њим усагласе сви нивои власти, Влада Републике Српске, ФБиХ и Савјет министара.

"Представници ових институција у Фискалном савјету потписали су Писмо намјере. Јасно је да аранжман са ММФ-ом није могао бити постигнут без сагласности српских министара у Савјету министара БиХ", поручили су из ресорног министарства.

Из ресорног министарства позвали су СДС да саопшти јавности и представницима међународних финансијских институција да ли подржава Реформску агенду и Аранжман са ММФ-ом у цјелини, те да ће сваки њихов одговор бити прихватљив за Министарство.

Извор: СРНА