latinica  ћирилица
27/03/2017 |  10:51 | Аутор: РТРС

Породице затворених припадника војске и МУП-а Српске: Прекинути реформу правосуђа

Породице процесуираних припадника Војске и МУП-а Републике Српске за ратне злочине траже од представника српског народа у институцијама Републике Српске и БиХ, да се "коначно одреде према Србима које су осудили Суд и Тужилаштво БиХ" и да прекину реформу правосуђа "док се не исправи досадашња неправда нанесена српским осуђеницима".
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Породице осумњичених, оптужених и осуђених припадника Војске и МУП-а Републике Српске за кривична дјела ратних злочина наглашавају да Суд и Тужилаштво БиХ најблаже речено спроводе расну дискриминацију према припадницима српског народа примјеном тежег закона приликом изрицања пресуда за дјела ратних злочина.

Они у захтјеву за заштиту од дискриминације, упућеном представницима српског народа у институцијама Републике Српске и БиХ, појашњавају да се према Србима примјењује тежи Кривични закон БиХ из 2003. године, а према Бошњацима блажи СФРЈ за иста дјела.

"Тражимо од представника српског народа у институцијама Републике Српске и БиХ, да се коначно одреде према Србима које су осудили Суд и Тужилаштво БиХ и да прекинете реформу правосуђа док се не исправи досадашња неправда нанесена српским осуђеницима", поручиле су породице у захтјеву.

Они истичу да се међу осуђеним Србима налази велики број бораца прве категорије, одликованих у рату, који потпуно невини леже у затворима само зато што имају часне заслуге у стварању Републике Српске, а за овај суд је то осуђујући удружени злочиначки подухват.

Породице осумњичених, оптужених и осуђених припадника Војске и МУП-а Републике Српске за кривична дјела ратних злочина наводе да се годинама обраћају и упозоравају на тешку дискриминацију према српским синовима, очевима, браћом и мужевима и ништа се није промјенило.

У прилогу захтјева достављен је и "Преглед осуђених Срба" и "Преглед осуђених муслимана".

Извор: Срна