latinica  ћирилица
27/03/2017 |  12:54 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Вигемарк позвао власти да наставе са провођењем Реформске агенде

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк данас је у Сарајеву позвао власти у БиХ да наставе са провођењем Реформске агенде, истичући да би ове седмице Савјет министара и Парламентарна скупштина требало да донесу неке врло важне одлуке.
Вигемарк - Фото: РТРС
ВигемаркФото: РТРС

Вигемарк је подсјетио политичке званичнике и лидере странака да су недавно високим званичницима ЕУ Федерики Могерини и Јоханесу Хану поновили своју опредијељеност за реформе, односно да су рекли да нико неће стајати на путу реформи.

"Сада је тренутак истине, да то докажу", рекао је Вигемарк новинарима.

Према његовим ријечима, политичари не могу једну ствар говорити ЕУ или партнерима попут ММФ-а, а онда у земљи причати нешто друго.

Позивајући све институције да поново покрену свој рад, Вигемарк је рекао да ЕУ политичке игре у БиХ не схвата претјерано озбиљно.

"Чини се да је то игра коју политичари само између себе играју. А, оно што људима треба у овој земљи су радна мјеста и само радна мјеста", закључио је Вигемарк.

Он је навео да БиХ нема ажурирану стратегију запошљавања иако се ради о веома важном питању.

Вигемарк је пренио спремност ЕУ да подржи напоре на изради једне такве стратегије, укључујући финансијску помоћ кроз грантове, бесповратна средства.

"Ради се о директној буџетској подршци властима БиХ да рјешавају ово питање. Под условом да до љета буде припремљена таква стратегија, ЕУ ће са своје стране на то одговорити", поручио је Вигемарк.

Извор: СРНА